ОбществоРегионални

Ремонтира се ударно в разгара на лятото

Анелия Балабанова

Лятото и есента на 2018 г. обещават да бъдат горещи. Дъждовете през юни и юли поотложиха, но не стопираха планираните на много места ремонти. Най-мащабните са свързани със съвместния проект на стойност 4 млн. лв., обхващащ сградата на Общината, РУП-Самоков и ОУ „Митр. Авксентий Велешки”. Спечеленото финансиране е по ОП „Региони в растеж”. Планираните дейности, голяма част от които вече са извършени, включват смяна на дограма, саниране, ремонт на отоплителните инсталации, подмяна на осветителните тела с енергоспестяващи и др.

Ваканцията е време, което традиционно се използва за освежаване на училищните сгради и детските градини и облагородяване на пространствата около тях. Подобни мероприятия се извършват в почти всички учебни заведения – НУ „Станислав Доспевски”, ОУ „Христо Максимов” ПГ „Константин Фотинов”, ПГ по туризъм. В първия учебен ден те ще посрещнат възпитаниците си с обновени дворни пространства, а сградата на ПГ по туризъм на ул. „Отец Паисий”, където се провеждат практическите занятия по готварство и сервиране – с изцяло променена фасада. Това е в резултат на отпуснатите по инвестиционна програма на МОН 60 хил. лв. с ДДС, включващи основен ремонт и средства за инвеститорски контрол. Изпълнител на строителните дейности е софийската фирма „Инвестрой”, а технически ръководител на обекта Владимир Борисов.

Паралелно с това текат и усилени дейности в Читалище-паметник „Отец Паисий – 1859” със средства, осигурени от ДФ „Земеделие”. Отпуснатата безвъзмездна финансова помощ е на стойност 390 791.07 лв. Ремонтира се и сградата на ДГС-Самоков – със собствени средства на предприятието, поясни директорът на самоковското горско стопанство – инж. Александър Кроснев. През последните седмици става факт още едно дългоочаквано обновяване – на Младежки дом-Самоков. 40% от необходимите средства се осигуряват от програма „Красива България”. На много места има нови тротоари и улични настилки. Започна и изграждането на нови спортни площадки в Продановци и Широки дол. Първата ще бъде върху терена на съществуваща в момента площадка, а втората построена изцяло на центъра на селото, близо до кметството. Изпълнител на проекта е „Консорциум Техноком”, а стойността на строително-ремонтните дейности около 40 хил. лв. общо за двете съоръжения. На много жилищни постройки също могат да се видят майстори в изпълнение на проекти за енергийна ефективност. Очаква се основната работа по обектите – училищата и детските градини да приключи до 15-ти септември, а в останалите да продължи и в хубавите дни на есента.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close