ОбществоРегионални

Реални ли са приходите от платеното паркиране в Самоков и Боровец?

Самоков 365

Първото за годината заседание на Общински съвет – Самоков повдигна отново на дневен ред темата за паркингите и синята зона в Самоков и курорта Боровец. Поводът беше отчетът на приходите в Програмата за управление и разпореждане с имоти общинска собственост. От изнесените данни стана ясно, 30 215 лв. са приходите от абонамент за синя зона в Боровец и 93 215.25 лв. тези в Самоков. Общо 73 434.15 лв. са постъпленията от талони, издадени за паркингите в Самоков и Боровец. Очаквано се появиха дискусии и по време на тях д-р Панев изрази мнение, че събраните суми са малки. „Бях от хората, които подкрепиха синята зона и платеното паркиране, но сега съжалявам” – сподели представителят на „Самоковци за Самоков” като не пропусна да спомене, че засегнати са били основно местният бизнес и добросъвестните данъкоплатци. Около 36 хил. лв. са приходите за цялата година от талони и SMS ако чисто хипотетично сумата бъде разделена на две – за Самоков и Боровец. За зимен сезон от 90 години това прави ориентировъчно по 400 лева на ден. Ако предположим, че средният престой на колите е 4 часа прави по 6 лева на ден. Идват хора, които карат ски до обяд, други от обяд до 16 часа и отделно има организирано нощно каране. Излиза, че на общинските паркинги в курорта паркират между 90 и 100 коли, което според доста хора е нереално. При положение, че между 1000 и 2000 са колите през почивните дни – събота и неделя. Отделно има SMS паркиране и през лятото.

„За съжаление излязох прав. Оказа се, че тежестта пада върху местните хора – тези, които  работят на Боровец, изкарват си хляба и трябва да си оставят някъде колите. Както много други сфери и в тази всичко се прави на парче, без необходимия анализ. Ето защо парите продължават да изтичат. Синята зона в Самоков и Боровец беше въведена без да се мисли, без да има стиковане с Пътна полиция и различните граждански организации, които се занимават с това. Виждаме в крайна сметка какви са резултатите” – коментира Васил Зашкев – общински съветник за мандат 2015-2019, който имаше активна позиция по темата. „Конкретно за паркингите в Боровец бях внесъл предложение, отхвърлено от същите хора, които сега са недоволни от настоящето състояние на нещата. Най-практичният начин е те да се дадат под наем и в общината да влизат чисти приходи без тя да е ангажирана с това. За Самоков е необходим един добър анализ, най-вече с гражданите, хората, които работят в централната градска част, с Пътната полиция и да се види как да бъде организирано паркирането. Основна задача на Общината е да направи паркинги и организира нормалния поток на движение на автомобилите и пешеходците. Това е майсторлъка на доброто управление” – заявява още в позицията си Васил Зашкев

На предстоящата сесия, която ще се проведе на 13-ти февруари предстои да бъде представен подробен отчет представен от общинска администрация. От началото на годината са извършени две проверки от страна на НАП и нарушения не са констатирани” – информира кметът Вл. Георгиев. Целта в бъдеще ще е да се избегне и ограничи човешкият фактор.Един от вариантите да се реши проблема е да се задействат ограничителни бариери и при всяко напускане собственикът на паркираното превозно средство да получава точен отчет и фиксирана сума за заплащане спрямо престоя. Припомняме, че такова предложение имаше още преди години. Темата остава отворена в очакване на своята окончателна развръзка. Поводи за размисъл пораждат и въпроси от типа пренасочват ли се умишлено хора от общинските паркинги в курорта към частните от страна на служителите, които ги обслужват. Те очакват своите отговори.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close