ОбществоРегионалниСамоков

Ралица Стоянова и нейните балерини – с танцово пътешествие през вековете

Анна Манова

Танцът като изкуство с история, представиха балерините от школата на Ралица Стоянова пред самоковската аудитория. Танцовият спектакъл, носещ името „Танцът – пътуване през вековете“, бе годишната продукция на школата към читалище – паметник „Отец Паисий – 1859“. Традиционно с него се поставя финала на творческата сезон на балетната школа.

На сцената малки и по-големи балерини разказаха за различните танцови стилове и след това демонстрираха всичко изучено до този момент. Целият спектакъл бе построен като един урок, в който учениците са в ролята на учители и преподават пред публиката своите знания и умения. И съвсем в духа на месец май, те с намигване предизвикаха своите родители и близки в залата да държат една матура на финала. Танците в спектакъла са вдъхновени от „Лебедово езеро“, „Красавицата и звярът“ и от старинните танци. Балерините показаха умения, знания и финес, а публиката се наслади на едно пътешествие през вековете.

Тазгодишната продукция на балетната школа бе с благотворителна насоченост. На входа бе поставена кутия, в която всеки можеше да направи дарение. Събраните 690 лв. отиват за каузата „За равен училищен старт“, инициирана от СНЦ „Ти си доброто“.

„Опитахме се да съберем танците на всички народи и танците през вековете назад. Надяваме се децата да са ви научили, защото те влязоха в ролята на учители. Много съм благодарна на всички деца за положения труд и усилия. Благодарна съм също на ръководството и колектива на Читалището за цялата подкрепа. И най-вече съм благодарна, че работя точно с тези прекрасни деца. Тази година спектакълът е с благотворителна цел. Каузата е много смислена, а какво по-хубаво от това деца да помагат на деца със силата на изкуството“, сподели ръководителят и хореограф Ралица Стоянова.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close