ЛичностиОбщество

Радослав Христов: „Повечето социално слаби се хранят с добрината на някой съсед”

Анна Манова

Казват, че доброто е заразно. Ако ти подадеш ръка на някого има голяма вероятност в сърцето на някой друг да трепне нещо, да разрови в най-скритите си душевни „чекмеджета” и да почувства онзи човешки порив да бъде полезен. Макар за кратно, но все пак значимо… за някого, дори безценно.

Благотворителните кампании, обикновено по празници, „отключват” сърцата на хората. Една такава кампания е „Бъди човек”. Тя е национална, а от известно време намира свое убежище в нашия град. И освен това показва изключително добри резултати и се нарежда сред най-успешните и мащабните в цялата страна. „Виновник” за това е младият самоковец Радослав Христов, който вярва, че в живота човек трябва да надскочи собствения си егоцентризъм и да се огледа малко около себе си, да види реалността. А тя не винаги е облечена в розови краски. Когато Ради се запознава с идеологията на кампанията, която се основава на това да се осигури топъл обяд на нуждаещ се, решава че може да се осъществи и в условията на Самоков. Защото и тук, както в повечето региони на страната, има голям брой хора, които живеят на ръба на оцеляването. И така започва преди около 3 години, с 2-3 приятели и 2-3 домакинства на които успяват да подсигурят продукти от първа необходимост. Виждайки реалността и значителния брой социално слаби Радослав решава, че кампанията трябва да е по-мащабна. И така става. Следващата бележи значителен успех и така до тази Коледа, когато помагат на над 300 домакинства. Кампанията „Бъди човек” се провежда два пъти в годината – по Коледа и по Великден. До момента Великденската е най-успешна. А Коледа 2016 се нарежда достойно след нея.

За това какво провокира един човек да помага, как се случват нещата в нашия град, за вълненията, срещите с хората и добротворчеството, един разговор с инициатора на кампанията „Бъди човек”- Самоков Радослав Христов.

 

Здравей, Ради. Срещаме се след поредната успешна кампания „Бъди човек” – Самоков, в която ти си активен участник вече трета година. Ако трябва да направиш една малка ретроспекция каква ще бъде тя? Как мина коледната кампания 2016?

Тазгодишната коледна кампания, която се осъществява за втори път е най-мащабната в страната, след великденската, която се проведе в Самоков. Това ме кара да мисля, че през тези 3 години, съвместно с всички които участват, сме извървели достоен път. Път, през който сме зарадвали поне една малка част от хората и смятам, че се справяме добре.

Защо се зае с този вид благотворителност и какво е като цяло отношението ти към подобен тип действия? Кога трябва да се случват те, как трябва да бъдат организирани?

Смятам, че в този живот човек не бива да мисли само и единствено за себе си, а и за това ако имаш възможност да помогнеш на някой. Хареса ми идеята на главните организатори на благотворителната кампания „Бъди човек” и това, че тя е обърната към пенсионерите. Защото изглежда, че на пенсионерите никой не им обръща внимание или поне не достатъчно. Помагаме и на деца. Според мен този тип дейности не трябва да се случват само по празници. Тогава да се сещаме, че сме хора. Решили сме и даже сме си обещали  с една част от групата, с която сме заедно в кампанията, да се постараем да посещаваме крайно нуждаещите се всеки месец.

 Ако трябва да обясниш с няколко думи на хора, които за първи път чуват за тази кампания и искат да се включат, какво би им казал?

Просто е. Отиваш до магазина, препоръчително е да не е от големите търговски вериги, а от някое квартално магазинче и да напазаруваш продукти от първа необходимост. По този начин стимулираш малкия бизнес. След това да дариш закупеното на човек, който е в нужда – било то възрастен или не. Тези хора ги срещаме навсякъде. Ако се замислите на всеки му се е случвало да види на касата в магазина някой да брои последните си стотинки.

Какво е чувството да подариш лъч надежда на човек, които живее без нея? Какво е нещото, което най-много те е трогнало и си запомнил?

Чувството да си полезен и да помагаш е страхотно. Това, което ми е направило впечатление до този момент и от срещите ми с тези хора е, че са щастливи от факта, че някой се е сетил за тях. Имало е и моменти на разочарование, когато сме влизали в къщи, в които на 1 етаж в една стаичка живее самотна баба и няма какво да яде, а на горните етажи на същата тази къща живеят заможни хора, на които не им пука, че някой мизерства.

Имат ли желание самоковци да помагат или повечето са скептични? С какво като цяло тази кампания е по-различна от други подобни?

Благодарение на многото граждани, отзовали се през годините, кампанията „Бъди човек” стана традиция в града ни. Много от нуждаещите ни очакват с нетърпение. Националната кампания „Бъди човек” се основава на това да се подсигури топъл обяд за социално слаби хора, за такива, които живеят на ръба на оцеляването.

Много често задаван въпрос е как разбираш на кои хора точно трябва да се помогне? Запознат ли си какъв е броят на социално слабите в самоковско?

Много от социално слабите, които реално нямат никакъв доход дори не са регистрирани в социалните служби. Хранят се с добрината на някой съсед, ако реши да им намаже филийка хляб. Парадоксът е, че доста регистрирани, които фигурират в социалните служби живеят доста по-добре.

С какво тази кампания беше по-различна от отминалите? И колко души ти помогнаха в нея? Колко домакинства зарадвахте преди Коледа?

Успяхме да зарадваме 290 домакинства, но кампанията продължи до края на 2016. По този начин броят на пакетите достигна до 330. Основната разлика е, че този път пакетите бяха значително по-пълни. С цялата организация се занимавахме главно 7-8 души.

В даден момент разочарова ли се от това, че когато правиш нещо без да искаш личностна облага, се получава и обратен ефект? Искам да кажа, че понякога други хора се опитват да си извлекат от това дивиденти на твой гръб.

Да, точно така. И тази инициатива не мина без други хора да постъпят по този начин. Имаше хора, които са си позволили да казват че пакетите са от тях, не си обяснявам защо си преписват чужда работа. Но така или иначе важното е, че пакетите стигнаха до хората, които имат реална необходимост от тях.

Макар че коледната кампания мина съвсем скоро, все пак мислиш ли за Великден отново да има акция по закупуване на хранителни продукти?

Разбира се, както нуждаещите се, така и ние нямаме търпение по – скоро да посетим всички тези хора.

Какво искаш да кажеш на всички доброволци и фирми, които застанаха зад теб и този път?

Каквото и да кажа ще бъде малко, те направиха „Бъди човек” в нашия град традиция. Те върнаха усмивките на много хора, направиха дните им по – добри. Явно някои откриха доброто в себе си. Заедно ще продължаваме да го правим.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close