Седмицата

Път към ада

DSC 8693Така може да бъде наречен без заобикалки пътят Самоков-Ихтиман. Няма съмнение, че това е най-прекият път към магистрала „Тракия“, но и най-ужасният. Темата е „дъвкана“ нееднократно, но въпреки това сериозни мерки за подобряване на условията на този път не са взимани. Екип на „Самоков 365“ в продължение на 2 часа снима огромните дупки между двата града с риск да бъдем отнесени от тировете – няма нито канавки, нито банкети, няма нищо освен нагрзан асфалт. Храстите не са подкастряни и са се подали на самия път, така че видимостта е допълнително ограничена. Съгласете се, че все пак за подкастрянето им не са нужни чак такива титанични средства. DSC 8728

Категорично най-опасно е положението преди Ново село посока от Самоков, където на места пътят е пропаднал и прилича на недоядена филия. Големите дупки са пръснати по протежението на цялото платно и де факто няма никакъв шанс да бъдат заобиколени. А на всичкото отгоре е рисковано, защото движението е интензивно и ако избегнеш дупка, може да налетиш на камион.

Следващият предизвикателен участък е непосредствено преди бунгалата „Иструмпарк“. Снимките се правиха много трудно, защото участъците са тесни, а трафикът непрекъснат. Докато бяхме там хората, виждайки техника, спираха и се оплакваха от невъзможните условия за пътуване.

Понеже тази артерия е част от републиканската пътна мрежа, „Самоков 365“ се обърна към Агенция „Пътна инфраструктура“, както направихме и предният път. Публикуваме целия отговор без съкращения.

ДО

МАРИЯ ГАЛЧЕВА

В. „САМОКОВ 365“

Уважаема госпожо Галчева,

            В отговор на отправените въпросиВи предоставяме следната информация:

            По проект „Транзитни пътища V“ е предвидена рехабилитацията на над 36 км от третокласния път III-822 Самоков – Живково – Ихтиман от км 42+263 до км 78+633. Участъкът е част от лот 24 на програмата, която се финансира със заем от Европейската инвестиционна банка и националния бюджет.

            На 28 августт. г. със свое решение правителството предложи на Народното събрание да ратифицира направеното през м. юли изменение на финансовия договор между България и Европейската инвестиционна банка за финансиране на проекта „България – Транзитни пътища V”. С него срокът на договора се удължава с три години – до 31 декември 2016 г. Това ще позволи през следващата година да започне рехабилитацията на пътни обекти, които досега не са стартирали поради липсата на средства, какъвто е и случаят с лот 24 – път III-822 Самоков – Живково – Ихтиман.

            Агенция „Пътна инфраструктура“ сe стреми да поддържа републиканската пътна мрежа и да предприема необходимите действия за подобряване безопасността и удобството при пътуване, в съответствие с финансовите ресурси, с които разполага. През тази и през миналата година ОПУ-София вложи в изкърпване на настилкатав най-критичните участъци от III-822 около 60 000 лв. Кърпежите са временна мярка, а трайното решение за подобряване на състоянието му е цялостната рехабилитация и реконструкция на пътя, каквато предстои. Индикативната стойност на лот 24 е около 20 млн. лв.“

Както сами виждате явно ще се наложи да почакаме поне още една година, докато започне рехабилитацията на трасето. Дотогава предстои още една зима, през която кратерите ще се отворят още толкова и пътуването ще стане съвсем „мисия невъзможна“. Препоръчваме обходни маршрути не само заради вашата собствена сигурност, но и заради значително по-малката вероятност от ремонт на мпс-то ви. Докато ремонтът стане факт, имайте търпение всички вие от сектора, който събира пари за хазната, пък останалото – то е лесно, думи, думи и пак думи…

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close