Седмицата

Първа копка на депото

depo kopkaАнелия Балабанова

Независимо от общественото недоволство и заведените съдебни дела, в Самоков ще има Регионален център за управление на отпадъците, в който са включени и три съседни общини – Костенец, Ихтиман и Долна баня. Това стана окончателно ясно след подписването на съответните договори. „Сагата по депото започна от първия работен ден и се радвам, че стигнахме до тази встъпителна пресконференция” – коментира кметът Вл. Георгиев на събирането преди първата копка. „Трудното все още не преминало и тепърва предстои предвид кратките срокове, в които трябва да бъде реализиран проектът” – добави още градоначалникът. Ръководител на екипа е Сия Шехтанова. В него са включени още Ангелина Вангелова и Елена Лобутова. На тях се възлагат големи надежди във връзка с качественото изпълнение на строителството. За стриктния контрол ще се разчита и на външни консултанти.

Регионалният център за управление на отпадъците /РЦУО/-Самоков се реализира по ОП „Околна среда 2007-2013 г.”, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и от Кохезионния фонд на Европейската общност. По време на пресконференцията беше споменато за пореден път, че това е била последната възможност Общината да изгради със средства от европейските фондове Регионално депо. Общините, пропуснали този шанс трябва да го направят със собствени средства или заеми. Обхванати са 65 населени места в четирите общини с население от 73 хиляди жители. За основните дейности по проекта, включващи строителство и монтаж ще отговаря фирма „Геотехмин ЕООД”.

След проведени обществени поръчки са разпределени и останалите дейности, заложени при  реализацията на депото. По мнението на общинското ръководство това е изключително важен инфраструктурен обект, който може да доведе и нови инвеститори в района. Отново беше припомнен фактът, че сега действащото сметище отдавна е с изтекъл срок на експлоатация. Регионалният център за управление на отпадъците, който предстои да бъде изграден в местността Катранджия, е класифициран като обект първа категория и много сериозна приемателна комисия ще се произнесе относно неговата готовност да бъде използвано и безопасност.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close