ЗлободневноОбща категорияОбществоРегионални

Протест ще има! Самоковските роми се надигат срещу дискриминацията навръх Поклади

 

“Самоков 365”

Планираният за неделя – 18 февруари протест „Не на дискриминацията”, организиран от ромската общност в града все пак ще се състои. Това става възможно след решението на Административен съд – София област от 15-ти февруари 2018 г., което е окончателно и не подлежи на обжалване. С него на практика се отменя действието на уведомителното писмо, издадено от кмета Георгиев във връзка с готвения протест. Припомняме, че с него се отказваше провеждането му. Сред изтъкнатите мотиви са, че демонстрацията съвпада с големия християнски празник Сирни Заговезни, на който се очаква много хора се очаква да се приберат в Самоков. Струпването на около 500 човека протестиращи на площада и в центъра на града би затруднило придвижването им. В непосредствена близост е разположена ледената пързалка, на която през почивните дни много деца се пързалят. Това също е посочено от страна на общинското ръководство като причина, за да разрешат провеждането на протеста. Обичайно по това време полицейските служители са ангажирани с обезпечаване реда и сигурността на туристите в Боровец и едно такова мероприятие би затруднило работата им.

Всички тези аргументи са счетени от страна на съда за недостатъчно основателни и същият се е произнесъл с положително становище и решение във връзка с жалбата на Христо Николов – член на Инициативния комитет, който организира проявата. „Всеки гражданин, независимо от длъжността, която заема, има право да организира митинг, протест и да участва в такъв, за да изрази отношението си по важни за него и обществото въпроси от политически, икономически, социален или друг характер” – се казва в решението на съда. Проблемите, свързани с образователната интеграция на ромските деца изкарват на преден план протестиращите. Това по думите на организаторите е нещото, което ще преследват с надежда да бъдат чути и нещо да се промени. Без излишни провокации и напрежение. По думите на Христо Николов това, че се прави на Поклади е просто съвпадение, което е съобразено с неговото лично време. „Искам да се извиня от името на цялата ромска общност, ако сме сгрешили с нещо. Нека да ни бъде простено, както и ние прощаваме” – коментира Христо Николов като добави, че не желаят всички да бъдат слагани под един знаменател.

Позицията на кмета на града е категорично против провеждането на подобен митинг. Георгиев е изразил мнението си и пред организатора на протестните действия Николов, с думите, че не е съгласен с мотивите на протеста. Законът за митингите и протестните действия е много либерален и трудно може да бъде намерено основание за отказ, което да не бъде оспорвано в съда. В случая Административният съд се е позовал само и единствено на ЗСММ.

След протеста се очаква развитие във връзка с конкретния казус – образованието на ромските деца. То вероятно ще бъде под формата на работна среща, на която всички, включително и специалисти от МОН, да седнат на едно място и потърсят трайно решение на проблемите и изход от ситуацията.  Единственото, което остава е да се надяваме, че дадената  заявка за мирен протест ще бъде изпълнена и в деня на прошката няма да се изпада в излишни крайности.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close