Култура

Проект “Зелена идея – Еколято”

eko klubЗоя Станкова

От месец насам към Общинска библиотека „Паисий Хилендарски” успешно изпълнява дейността си и екоклуб.
Както писахме в края на месец юли се проведе първият екопоход за участниците в Екоклуба, създаден по проект „Зелена идея – Еколято“, а през тази седмица се състоя и вторият екопоход, който отново бе забавен, образователен и възпитаващ в любов към природата и заобиколния ни свят.
Продължава работата на децата, които всеки петък изработват различни ne]a от отпадъчни материали, гледат филми с Флупи. Като на 28 август (петък) ш 11:00 часа в Общинска библиотека „Паисий Хилендарски” се открива и  изложба със създаденото от децата – пингвини от шишета, клетки с птички от хартия, животинки от хартия, картонен град и много други малки творения на децата и тяхното въображение можем да видим във витрините на библиотеката и също сами да се убедим, че полезното може да бъде приятно!

 

Този проект се реализира с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки – България” в рамките на конкурс „Библиотеката – център на местната общност” в изпълнение на договор РД-00-249-/08.12.2014 с Министерство на културата.

 

А повече за екоклуба, дейността и участниците в него ще ни разкаже библиотекарката Марлена Станоева, която е и ръководител на малките природолюбители.

 

Ти си ръководител на екоклуба, ще ни разкажеш ли повече за проекта, заниманията и реализацията му?

 

Проектът се нарича „Зелена идея – Еколято”. Целта на този проект е да създадем трайни навици на децата към любов и опазване на природната среда, защото в днешно време това е страшно необходимо тъй като планетата земя е в опасност. Смятам, че работата с най-малките е най-благодатната, защото в тях се създават навици.

 

Кои са партньорите ви в осъществяването на този проект?

 

Партньор към този проект е сдружение със стопанска цел „Реформа и развитие”.

 

Колко деца са включени в екоклуба?

 

В екоклуба са включени две групи по двадесет и четири деца. Като едната част са децата от Детската библиотека, а другата децата от филиала в IV квартал.

 

Какви са идеите, които имате и смятате да осъществите?

 

Идеите ни са за изграждане на навици в децата за разделно събиране на отпадъците, умения за опазване и грижи за природната среда. Възпитаваме в тях навици за разделното събиране на отпадъците Разговаряме много често как да пестим вода, как да пестим електроенергия. Разиграваме чисто житейски ситуации, които провокират тяхното мислене.
Създадохме биоградинки, гледаме филмчета за Националните паркове и правим презентации за опазването на горите и водите.

 

В библиотеката има подредена изложба на екоклуба, може ли да ни разкажеш повече за нея?

 

Нещата, които ние правим са свързани основно с използване на отпадъчни материали. Работим с картон. Имаме хартия, която е втора употреба, тоест офиси, които не използват тази хартия вече са я предали на нас, а тя ни върши страхотна работа.  С пластмасови бутилки. Кашони. Въобще сме се фокусирали върху направата на неща, които могат да ни бъдат полезни, а същевременно използваме и отпадъчни материали. Правим моливници, салфетници, касичkи, неща, които децата могат да използват вкъщи.

 

Проведоха се два екопохода с цел екологично обучение, какво научиха децата сред природата?

 

Сред природата наистина е най-добре децата да добият навици, защото освен заниманията, които водеше Виктор под формата на игра, научиха много неща. Това, което ние направихме като походи също беше много интересно, защото сред природата говорихме за билките, за полезните растения. Видяха на живо как дърветата са наранени, от хората които режат дърветата, за да си вземат борина. Разбраха, какво значи смола – сълзите на дървото, които могат да се използват и да бъдат полезни. Вървейки видяхме много билки, всеки говори за чая, който пие и за какво служи. А на тръгване от гората събрахме целия боклук и го изхвърлихме в контейнерите за разделно събиране на отпадъци.

 

След приключване на проекта, клубyt ще продължи ли дейността си?

 

Да! Целта е да има устойчиво развитие този проект. Искрено се надявам, че децата ще са добили вече някакви навици, но всичко, което сме направили говори, че вече има изградени такива у тях.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close