Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Природолюбители от ОУ „Христо Максимов” подкрепиха тихия протест на дърветата в Лаго

Анна Манова

Учениците от ОУ „Христо Максимов” продължават да изненадват с интересни хрумки. Това, че са в лятна ваканция не им пречи да се събират и да творят заедно. Този път усилията им са насочени към опазването на природата  и по-точно срещу масовото изсичане на дърветата.

В топлия юлски ден /16.07.18г./ децата, съвместно с тяхната преподавателка Боряна Спасова, помогнаха на група борчета в Лаго да осъществят своя тих протест. По думите им това е тяхната реакция срещу природните бедствия и по-специално са водени от притесненията на множество хора, живеещи по протежението на река „Боклужда”, която миналата седмица почти изпълни коритото си и беше на крачка да припомни миналогодишни събития на самоковци. Не е тайна, че една от основните причини за подобен вид катаклизми се дължи на поголовната сеч. Именно дърветата съхраняват водата в почвата и възпрепятстват наводнения и свлачища.

За целта група ентусиазирани и съвестни деца бяха подготвили табели с надписи, които карат човек да се замисли върху някои болезнени житейски истини. Сред надписите имаше и по-закачливи като: „Не бъди дърво, спаси дърво!”, „Аз съм вашият естествен климатик”, но и такива, които гласят – „Осиновете ме! Казват, че родителите ми са били убити от нещо, което се нарича „развитие”, „В природата не са важни нито наградите, нито наказанията, а само последствията”,  „Аз почиствам въздуха, който дишате. Мога да го направя и за децата ви, ако ми позволите”. Това са само част от надписите – послания, които ще срещнете, разхождайки се из Лаго. Основната надежда на младите инициатори е да насочат мислите на недобросъвестните граждани в правилната посока и да напомнят на всички, че благодарение на тях – дърветата, и нас ни има.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close