КултураОбществоРегионалниСамоков

Приключи осмото издание на Националния фестивал на старата градска песен

Анна Манова

И тази година в началото на месец октомври се проведе превърналият се в традиция Национален фестивал на старата градска песен в Самоков.  Осмото издание събра на сцената на читалище – паметник „Отец Паисий – 1859” състави и индивидуални изпълнители от цялата страна, които за пореден път доказаха, че старата градска песен има своя чар и тя продължава да пулсира не само в сърцатите изпълнения, но намира и своята публика.

Тази година събитието протече в два дни  – 5 и 6 октомври /събота и неделя/. И в него се включиха състави от София, Ботевград, Елин Пелин, Велинград, с. Дъбене, Пазарджик, Сапарева баня, Симеоновград, Севлиево, Благоевград, с. Дълбок дол. Не липсваха и индивидуални изпълнители. Водещ на фестивала беше Ралица Стоянова.

Компетентно жури имаше за задача да отличи най-добрите в отделните категории. Председател на комисията за поредна година бе Станислав Почекански – председател на Съюза на музикалните и танцови дейци и преподавател в НМУ „Любомир Пипков”, а членове – Стефан Владимиров – ръководител на първия китарен оркестър в България, тон оператор в БНР и Димчо Тосков – музикант, композитор и дългогодишен ръководител на вокални групи и състави.

Председателят Почекански подчерта, че всяка година се изненадва от множеството желаещи за участие във фестивала и качеството, което предлагат и затрудняват журито. Като „прекрасен букет от мелодии, които са балсам за душата” определи той изпълненията на групите и индивидуалните изпълнители. До него на сцената бе й Пепа Георгиева – гл. експерт „Култура”, която поздрави организаторите на събитието, което се превърна в традиция за нашия град и което подарява емоция на всички любители на старата градска песен.

„Читалището е едно от първите създадени в България, когато все още не е имало българска държава. Изключително горди сме, че сме последователи на едни хора, създали преди 160 години една институция, устояла във времето и надявам се да се съхрани”, каза председателят на Читалището Стоян Пешов. След това  се пристъпи към награждаването.

В раздел „Най-добро изпълнение“ със съпровод на живо първа награда получиха ВИГ „Акустика” /гр. София/, второто място бе за ГСГП „Нежни звуци”/Благоевград/. В тази категория бяха връчени две трети места – СГПШ „Пей сърце” /Ботевград/ и на самоковския Хор на ветераните туристи към ТД „Рилски турист”.

В раздел „Най-добро изпълнение“ със съпровод на синбек бяха отличени ВГ „Люлин” /София/, на второ място се наредиха ВГ „Георги Шаранков”, гр. Пазарджик. Третата позиция си поделиха ВГ „Велина” /Велинград/ и ВГ „Кадифе”/Елин Пелин/.

В раздел „Индивидуално изпълнение”, съответно първо, второ и трето място отидоха при: Димитър Френски, Рангел Мрянов и Добрин Николов.

В раздел „Авторски песни“ първото място грабна „Философия на любовта”, изпълнена от ВИГ „Акустика”. ВГ „Водолей” /Симеоновград/ и тяхната песен „Щастлива” се класира на втора позиция, а трета в този раздел бе „Една любов”, изпълнена от ГСГП „Дълбокодолско ехо”, с. Дълбок дол.

Тази година имаше предвидено отличие и за категория „Дует”, а наградата отиде при Богдана Георгиева и Стоян Димитров от Ботевград.

Отличието за най-млад изпълнител и тази година отиде при Кристиян Ваклинов от Пазарджик.

Севлиевското трио „Звън” се окичиха с наградата на председателя на читалище-паметник „Отец Паисий-1859“.

Наред със статуетките и дипломите отличените състави и индивидуални изпълнители получиха и по една книга – „Поглед в историята” на младата самоковка Зоя Станкова. Изданието, както и всички мероприятия от началото на годината преминават под знака на 160-годишния юбилей на културната институция. Наградите бяха връчени от председателя на читалището Стоян Пашов и от членовете на комисията.

След церемонията по награждаването последва концерт с изпълненията на наградените в конкурсната програма.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close