Култура

Приключиха Седмите Царшишманови дни

Ongal2 1От 4-ти до 6-ти октомври се проведоха традиционните научни празници, организирани от Асоциация за антропология, етнология и фолклористика „Онгъл”.
Седмите Царшишманови дни бяха осъществени с финансовата подкрепа на Община Самоков, Историческия музей, „Екип 123” ЕООД, Импресарско-издателска къща „Род”и посветени на 220-годишнината от рождението на Неофит Рилски (Никола Поппетров Бенин), български книжовник, просветител и пръв новобългарски учител (1793-1881) и 150-годишнината от рождението на Любомир Милетич, български филолог, етнограф, историк, един от основателите на Софийския университет „Св. Климент Охридски” (1863-1937).

Като по-важни акценти в програмата се откроиха международният симпозиум на тема „Етнология на името” и Осмият фестивал на културно-историческия и природонаучен късометражен филм и фотография „Балканска културна филмотека”. Имаше и солидно самоковско участие, което провокира интерес от страна на зрителите. Краеведът Георги Захов представи разработката „Река Палакария и нейните притоци”, археологът Веселин Хаджиангелов говори за проблемите и предизвикателствата при реализацията на проекта „Цари мали град”, а Иван Ненов отново защити самоковската теза за родното място на преп. Паисий Хилендарски. Този път литераторът си послужи с доводите на Неофит Рилски.

На конференцията присъстваха учени от БАН, СУ „Св. Климент Охридски”, ЮЗУ „Неофит Рилски”, Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий”, Регионалните исторически музеи в Русе, Враца, Сливен и др. Чуждестранното участие беше представено от университетите в Щип (Македония), Пилзен (Чехия), Ижевск (Русия), Мюнхен (Германия), Народния музей в Куманово и Института за археология и етнография в Ереван (Армения). Поредното издание на есенните четения приключи с отличия за млади учени – изявени етнолози, медиевисти и археолози с годишни награди на имената на проф.Тодор Иванов Живков, Бойка Добрева и Асоциация „Онгъл”.

Асоциация за антропология, етнология и фолклористика “Онгъл” е нестопанска организация, създадена през 1991 г. от етнолози, българисти и слависти – университетски преподаватели, научни сътрудници, учители, краеведи и студенти.

Нейната цел е да осъществява научни изследвания за българския народ в контекста на етнокултурните, верските, езиковите, социално-икономическите процеси в Евразийския регион от древността до наши дни. Особено внимание се отделя върху изучаването на фолклорните традиции на българите, българската антропология, етнология и език.

Царшишмановите дни са доказателство, че и в Самоков могат да се случват стойностни неща, а Константин Рангочев, Росен Малчев и Николай Ненов са едни от инициаторите за тяхното провеждане.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close