КултураРегионални

„Признатите непознати самоковци“ бяха представени в Сарафската къща

Жанета Димитрова

Днес в Сарафската къща бяха представени трима признати, но малко познати самоковци по проекта – „Признатите непознати самоковци“.  Неговата цел е да се представят пред ученици от местни училища непознати, видни личности с национално и международно признание, но обгърнати от забравата на динамичното ни съвремие. Началото на поредица от срещи и разговори беше поставено с просветния деец и писател Христодул Костович Сичан Николов, фолклориста Васил Стоин и композитора – Живка Клинкова.

Идеята е проектът да се реализира в рамките на учебната практика, която традиционно се провежда в Сарафската къща съвместно с ученици и преподаватели от Професионалната гимназия по туризъм. Отворен към обществеността, проектът обединява всички училища на територията на Община Самоков и цяла година ще се представят различни личности и фамилии с трайно присъствие в историята на града. В последния ден от месец февруари беше първият етап от „Признатите непознати самоковци“, вторият ще е конкурсът за написване на документален разказ от ученици от 8 до 12 клас за постиженията на представени дейци. Краен срок за представяне на разработките е 20 април,  информация ще бъде изнесена във всяко училище. За третия етап е предвидена тържествена церемония за обявяване на резултатите от проведения конкурс, жури ще обяви номинираните и ще представи  отличените конкурсни работи. Наградите ще бъдат връчени от изпълнителният директор на фонд  „13 века България“ –  Митко Тодоров, а събитието ще се състой в навечерието на 24 май. Първото място ще получи парична награда от 250 лв., второто – 200 лв. и третото съответно -150лв., всички ще получат грамоти.

За житието на Христодул Костович Сичан Николов – просветен деец и писател, разказа библиотечната служителка Мирослава Мирчева. Факти от живота му като това, че е първият български турист, учителството му в Самоков и Габрово, впечатлиха учениците. Мирчева наблегна на това, че Христодул  прави първия превод на библията на новобългарски език и апелира всички гости да запомнят това ярко име оставило следа в национална и балканска история. Ученичката Йоана Механджийска от Професионалната гимназия по туризъм добави още няколко интересни неща към биографията на видния самоковец.

Оперната певица Росица Тренкова представи живота на композиторката Живка Клинкова, която й е била лична учителка. За фолклориста Васил Стоин, запазил и систематизирал над 12 000 народни песни, разказа учителката по музика – Даниела Георгиева от ОУ „Митрополит Авкс. Велешки“.  Тя зарадва публиката с музикално изпълнение на песен в два варианта от различни крайща и показа снимки на музиканта.

Учениците научиха интресни неща за „Признатите непознати самоковци“, много от тях заявиха, че ще участват във втория етап – конкурса.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close