ОбществоРегионалниСамоков

Преход до хижа „Мусала” за деца с двигателни затруднения

Анна Манова

Преход до хижа „Мусала” за деца с двигателни затруднения инициираха на 23 септември от организация ParaKids. В него взеха участие над 50 души, като от тях имаше 22 деца. Партньори на начинанието са Планинска спасителна служба отряд – Самоков и сдружение „Към върха”.

Есенният лагер даде възможност на децата с двигателни увреждания и техните семейства да прекарат един приятен ден в планината, тръгвайки от Боровец с кабинковия лифт, през Ястребец до хижа „Мусала” и красивото езеро. За прехода бяха осигурени четири колички – „Жулиен”, с които децата с физически увреждания успяха да стигнат до хижата. За голяма част от тях това беше първо подобно изкачване и возене на лифт. И една споделена емоция с родители и организатори.

Основната цел на проекта ParaKids е да събира средства и да предоставя достъпна среда за децата в неравностойно положение и да прави възможни за тях различните видове спорт. За ParaKids това е втори подобен лагер и първа съвместна инициатива със спасителната служба и сдружение „Към върха”. От своя страна доброволците от ПСС отряд – Самоков показаха, че не само могат

да оказват помощ при сваляне на пострадали от планината, но също така могат и да качват. В нея се включиха – Йордан Стоянов, Георги Балабанов, Христо Занев, Георги Николов, Димитър Кацарски, Мирослав Панов, Димитър Стамов и Александър Мирчев. Към планинските спасители и като част от сдружение „Към върха” са Виктория и Захари Недялкови. Заедно с всички доброволци за първи път се включи и познатото лице от малкия екран Иво Танев, който има къща в самоковското  село Рельово.  За групата, взела участие в прехода, от ParaKids бяха подготвили символично медали и грамоти.

„Противно на прогнозите за лошо време, то се оказа изключително благоприятно за планински преход. Денят беше изпълнен с детски усмивки. Това е първата ни съвместна инициатива, надявам се, че няма да е последната. Ако работим заедно можем да постигнем повече”, сподели Захари Недялков.

След изкачването на хижата на следващия ден – 24 септември /понеделник/, децата успяха да разгледат дворец „Царска Бистрица”, с което приключи посещението им в курорта Боровец.

Есенният лагер стана възможен и с подкрепата от страна на фирма „Бороспорт АД” и Община Самоков.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close