Регионални

Представителите на НСОРБ бистриха общинските финанси

12833397_948976295151261_858649527_nПромяна в подхода на финансиране поискаха от сдружението на общините по време на първото заседание след избора на нов управителен съвет на НСОРБ. От организацията настояват за ясни критерии, кои общини могат да получават финансова подкрепа от държавата.

Данните от статистиката са стряскащи – от 265 общини 156 завършват 2015 г. с дефицит, а 71 надвишават посочения от закона лимит за просрочените вземания. Затова и в ход са законодателни промени, които предвиждат оздравяване на общините.

Кметът Георгиев очерта и другите основни теми, които са обсъждали на срещата с неговите колеги. Това са здравеопазване, ВиК сектора, как ще се осъществяват проверките и отчетът на средствата от еврофондовете,  по какъв начин общините ще могат да кандидатстват за подкрепа от фонд „ФЛАГ”. Предвиждат се допълнителни средства за общинските болници в бюджета за 2017 г. Продължава пътят за консолидация на ВиК  дружествата. От Софийска област единствено Ботевград не е член на сформираната ВиК асоциация. Въпросителните са много и докато намерят ясни и удовлетворяващи отговори, предстоят ежеседмични срещи. Изминалата беше проведена в присъствието на вицепремиера Томислав Дончев и министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close