Политика

ПП ГЕРБ –Самоков и София област дариха паметна плоча на патрона на ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“

pametna plochaПресцентър ГЕРБ – Самоков

„Достойно и праведно е в този ден да славим светите братя Кирил и Методий, защото нашата азбука е нашата същност. В този ден ученици и учители изразяват своята признателност към патрона на Основно училище Митрополит Авксентий Велешки“ – каза в словото си директорът на училището. Негови възпитаници поднесоха рецитал посветен на душевно богатата личност. Митрополит Авксентий Велешки е роден през 1798 година. Още като дете се замонашва в Рилския манастир, където учи. През 1831 година е ръкоположен за епископ. От края на 50-те години активно участва в борбите за църковна независимост. Умира след тежко заболяване през 1865 година. Завещава на родния си град Самоков средства за построяването на Духовната семинария.
По повод патронния празник на училището и 150 години от смъртта на Митрополита, общинските съветници от ГЕРБ – Самоков, Областната структура на партията и Сдружението на началните учители дариха средства за направата на паметна плоча. Тя бе открита от Венета Галева – зам.-председател на ОбС- Самоков и директора на училището Христоско Чамов.
Сред гостите на събитието бяха народният представител Ирена Коцева, общинските съветници от ГЕРБ, настоящи и бивши учители и ученици. За първи път прозвуча Химна на училището, по текст на Елисавета Оцетова и музика на Вели Чаушев.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close