ЗлободневноОбществоРегионалниСамоков

По-спокойна ситуация с коронавируса в Самоковско през първата половина на август

„Самоков 365”

През първата половина на август значително се подобрява ситуацията със разпространението на Covid – 19 на територията на община Самоков.

За последните две седмици общият брой на диагностицираните с положителен PCR е 8. За сравнение през юни броят на заболелите беше 180, а през юли 80.

Значителният спад се дължи на навременната реакция по тестване и установяване на огнищата, своевременно карантиниране на болните и контактните лица и ограничаване на дифузното разпределение, обясняват от местния кризисен щаб. Така още от средата на юли започна да се наблюдава положителна тенденция към сериозен спад на заразените, като в последната седмица броят им спадна на 8 за седемдневния отчетен период.

Към тази сутрин общият брой на диагностицирани лица за територията на община Самоков от началото на извънредното положение е 271. За първите две седмици на август сериозен спад бележи броят на карантинираните лица – общо 18, като към тази сутрин под карантина са само 5 лица, което е с 38 по-малко началото на месеца, а за същия период е изтекла карантината на 60 лица.

Спрямо статистиката тази сутрин активните лица са 52, т.е. броят им спрямо началото на месеца е намалял с 13. От активните 1 са настанени в болница, а останалите са на домашно лечение. За последните две седмици е починал един човек от коронавирус, с което общият брой на починалите от началото на пандемията е 9.

Затихващата пандемия не трябва да ни успокоява, коментират от общинския кризисен щаб, защото бяхме свидетели как от 7 болни се разрази сериозна епидемична обстановка в града. Ето защо е добре да се спазват мерките и да се ограничат събиранията, за да бъде сведена статистиката на заразените до нула. Поради тази причина са отменени съборите по селата и традиционният празник на Самоков. По малките населени места се правят само курбани за здраве,  на които обаче отново се струпват не малко хора.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close