Събития

Постиженията за 2013 година

vasko vasilev1Някак си стана нормално, ние, българите, да гледаме все лошото. Станахме мърморковци, черногледи хора, които през цялото време виждат нещата с тъмни краски, а хубавото оставаме на страна. И самоковци, в това отношение, не остават по-назад. Но тази година ни се случиха много неща, които можем да поставим под един голям положителен знак и да говорим за тях като събития, които да си спомняме с гордост.

Цари мали град – съвкупност от минало, настояще и бъдеще

Безспорно едно от най-значимите събития за годината е обявяването на античната крепост за „Българското чудо за 2013”. За Самоков и по-специално за с.Белчин това бе едно признание, което бе желано много и накрая постигнато. Още с голямото си откриване през юли 2013 с поредица от събития, Цари мали град привлече туристи не само от цялата страна, а и от чужбина. Защо е този успех? Отговорът е прост – когато навлезеш в крепостта, виждаш как минало и настояще се преплитат толкова успешно, че не искаш да си тръгнеш. Историята, която разказва мястото се е наместила сред различни атракции за посетителите, които да разведрят разходката им, а като прибавим и страхотната природа около крепостта няма как да не поискаш да дойдеш пак. Наистина Цари мали град е едно от най-големите ни постижения не само за тази година.

Чакъровите празници и тяхното завръщане

Като говорим за минало, няма как да пропуснем и едно събитие от миналата година, което беше позабравено, но възродено и то с голям успех. Чакъровите празници, които цяло десетилетие не бяха провеждани (последното бе през 2003) се проведоха на 30, 31 август и на 1 септември, като отново възкресиха онзи дух от миналото, който понякога забравяме, че съществува. Самото завръщане бе впечатляващо – проведоха се възстановки на бойни действия, концерт, курбан, народни борби, хайдушки огньове и се пяха стари самоковски песни. Всички бяха облечени с носии и се почувстваха част от целия празник. Наистина трябва да поздравим организаторите на цялото нещо и да ги приканим това да стане една прекрасна традиция за града.

„Дестинация Рила” и представянето й в Лондон

През 2013г. трите общини Самоков, Долна Баня и Сапарева баня, които са част от общия проект „Подкрепа за развитие на регионален маркетинг” взеха участие на туристическа борса в Лондон. Това е една от най-големите като мащабност борси с международно участие и е водещо глобално събитие в сферата на туризма. Представители от Община Самоков в Лондон бяха ръководителят по проекта Любослава Ярловска и управителят на Туристически информационен център Иванка Вукова. Това е наистина голямо постижение не само за нас, а и за България, защото участията на тези борси може да я наложат като една от предпочитаните дестинации за туристите. На борсата в Лондон, българите са решили да представят страната ни със хубави сирена и с пивко вино. Разбира се, трябва да споменем, че за представянето ни с нашата гордост – фолклорът, не е било възможно поради ограничените средства. Но остава хубавата новина, че достигнахме до Лондон и успяхме да подарим дори и малка част от нас на присъстващите.

Новият МОЛ – един коледен подарък за самоковци

В една от последните седмици на 2013 година, самоковци получиха една хубава новина, че предвиденият мол за 2014, ще отвори врати по Коледа, което донесе едно оживление у обичащите да пазаруват. Разбира се, в момента не са отворени всички магазини, но както ни беше казано официалното му откриване ще бъде около Великден тази година. Това обаче не е пречка да наредим новата ни придобивка към постиженията за отминалата, защото това много рядко ни се случва.

Васко Василев и неговият концерт-празник

На 28 ноември в „Арена Самоков” се проведе концертът на Васко Василев, който я напълни до краен предел и достави на всички присъстващи едно удоволствие и един наистина културен празник. Неповторимият музикант час и половина правеше чудеса на сцената и караше всички в залата да настръхват многократно. Концертът бе част от националното му турне, което за щастие не подмина малкия ни град. В залата имаше фенове чак от Ямбол и Карлово. Това не беше първото участие на цигуларя в града ни – първото бе на открито пред музея по случай празника на града. Тогава той обеща да дойде и ето, че наистина спази обещанието си. А ние си пожелаваме през новата година да има повече такива участия на изпълнители в града, които си заслужават да се видят.

Дамско рали или една възродена традиция

Една традиция, позабравена във времето, се възроди отново в Самоков през изминалата година. Изцяло дамско рали по повод най-женския празник 8 март организирахме ние от “Самоков 365” и нашите приятели от “Си комерсиал 7” ЕООД, Община Самоков и Съюза на българските автомобилисти, и още много други спонсори.
Всички момичета и жени с бензин в кръвта – на 9 март пред зала „Арена Самоков“ демонстрираха своите умения в карането и показаха страстта си към високите скорости. Събраха се както много участници, така и много зрители, на които им беше интересно как жените се справят с шофирането. Една от най-интересните части беше
test drive с коли на Форд, като наградата за късметлията от всички, участвали в него беше почивка в Банско.

Мусала беше превзета от хиляди туристи

Десетки самоковци и гости на региона се изкачиха на балканския първенец по повод празниците на Мусала в началото на август. Социалната мрежа Facebook направо пламна от натагвали се от скалите усминати лица. Тазгодишните празненства на върха поставиха рекорд по посещаемост, което е добра референция за нашия район. Очакваме тази година напливът туристи да бъде една идея по-засилен след този небивал успех през 2013.

Хотел „Арена“ градски тризвезден хотел на 2013

На тържествена церемония на края на ноември българската хотелиерска и ресторантьорска организация връчи за 17-ти път своите годишни награди за професионални постижения в областта на хотелиерството и мениджмънта. На церемонията, състояла се в „Шератон“, самоковският хотел се нареди сред победителите, получи отличие в категорията Градски тризвезден хотен на 2013. Това е първото отличие за хотела, който отбеляза през декември своята първа годишнина.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close