ЗлободневноРегионалниСамоков

Понеделнишки пазар няма да има, отварят кафенетата при строги хигиенни правила

Анна Манова

Традиционният за Самоков понеделнишки пазар за момента няма да се провежда, това подчерта кметът Владимир Георгиев.

Мярката е свързана с безопасността и с цел да се избегне струпване на много хора на едно място. Голяма част от търговците идват тук от други населени места. Кооперативният пазар ще продължи да функционира по начина, по който е регулиран в момента. По думите на кмета не се спазват определените входове и изходи, но въпреки това струпвания не се забелязват. Търговците обаче трябва да носят маски и ръкавици при работа с клиенти.

Носенето на лични предпазни средства остава в сила за всички търговски обекти. При посещаването им собствениците и служителите трябва да изискват поставянето на маски от страна на клиентите, както и на входовете и изходите да има наличие на дезинфектанти. При извършени проверки е установено, че има наличие на такива, но масово служителите не носят маски. Продължава забраната за използване на спортни и детски площадки, както и сядането на пейки в парковете.

Предвижда се отваряне на кафенетата в Самоков, но само с маси на открито.

„Подготвяме наши заповеди въз основа на издадените от страна на министър Ананиев, с които да запознаем и уведомим собствениците на заведения с условията на работа. Те ще могат да отворят, но с много по-малко седящи места на открито”, подчерта кметът Георгиев.

В началото на седмицата се проведе среща на директорите на областните дирекции на Агенциите по безопасност на храните и РЗИ, за да обсъдят методиката за точната работа на заведенията за обществено хранене. Очакват се готовите инструкции, които да бъдат предоставени на собствениците на заведения.

Както подчерта здравният инспектор Георги Николчов предписанията ще са за работа само на открито. Някои от заведенията разполагат с външни помещения, които са заградени с винили или стъкла – там не може да се работи. За сега приетите мерки са да има отстояние между масите, което от 2 метра беше намалено на 1,5 м. Масите не трябва да са с повече от 4 човека, а обслужващият персонал задължително трябва да носи маски и ръкавици. След всеки клиент маси и столове се дезинфекцират с подходящ разтвор на спиртна основа. Когато клиентите ползват санитарните възли след всеки клиент се дезинфекцира.

Няма забрана за работа на хотелите. Може да бъдат настанявани туристи, като изхранването трябва да се извършва по два начина – или на открита тераса или чрез румсървиз. Това важи и за къщите за гости. Басейните също отварят, но при определена дистанция между шезлонгите и при завишаване на нивата на хлора във водата. След всеки клиент трябва да се извършва дезинфекция.

Остават затворени СПА зоните и фитнес залите. Контролът по спазване на предприетите противоепидемични мерки ще бъде следен от Агенция по безопасност на храните и РЗИ. Очаква се извънредното положение да бъде отменено на 13 май, но мерките по безопасност остават в сила.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close