Самоков

Пожарникарите в Самоков празнуваха с демонстрация на техника

Анелия Балабанова

На 14-ти септември /Кръстовден/ служителите на Национална служба „Пожарна безопасност и защита на населението” в цялата страна отбелязват своя професионален празник. Денят на пожарникаря е обявен за празник с Решение на Министерски съвет от 12 септември 1995 г. Така е възстановена традицията, по решение на Първия пожарникарски събор, тази дата да се отбелязва като патронен празник на пожарните команди в страната. Първият пожарникарски събор в България е бил свикан именно на 14 септември, но през 1905г.

Една от първите същински пожарни команди е създадена през 1878г. в София. През 1884г. са доставени първите пожарни помпи, придвижвани с коне, за Софийската пожарна команда, с което се отбелязва нов етап в развитието на пожарното дело. Още в първите години след Освобождението е положено и началото на организираната противопожарна пропаганда. През 1896г. в гр. Русе е основана първата в страната доброволна пожарна дружина, но едва 10 години по-късно доброволните пожарни дружини започват да работят ефективно.

Служителите на РСПБЗН – Самоков отбелязаха  професионалния си празник с демонстрация на техника и автомобили на площада в града. Най-радостни бяха малчуганите, много от които мечтаят да станат пожарникари. Те се докоснаха от близо до част от работата на хората, практикуващи тази отговорна професия. Присъстващите имаха възможност да видят и огнеборците в действие с изваждане на пострадали от автомобил при катастрофа. Демонстрациите продължиха до обяд и събраха доста публика, въпреки работния ден.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close