Регионални

Под 3 хиляди са безработните в Община Самоков

obshtina2997 лица са регистрираните през януари в Бюрото по труда в Самоков, това е 19,3% от икономически активното население на общината.

Равнището на безработица продължава да бъде високо, спрямо средното за страната, което е 10,2%. В сравнение със същия период на 2015 равнището е паднало с 0,3%, а в сравнение с показателите спрямо декември 2015 занижението е с 0,2 пункта. Тенденцията е и този месец да се отбележи спад на безработицата, въпреки че възможностите за влияние на пазара на труда като мерки и програми са малко.

През януари 122 лица са започнали работа на първичния пазар на труда, а 21 по програми за заетост. 82 са отпаднали от регистрация, поради неспазване на плана за действие по заетостта. Въпреки, че изходящият поток е голям, намаляването на безработицата е незначително, тъй като и входящият поток от 238 лица също е голям. Тази тенденция се наблюдава в края на една и началото на друга година. От друга страна се наблюдава тенденцията за пик на регистрираните безработни през месеците март и април. Това се дължи на сезонната ангажираност. Продължава да бъде най-голям делът на регистрираните безработни с начално и по-ниско образование – 41,9%. Най-малко са висшистите – 3,8%. Програмите, насочени към младежката безработица дават резултат и процентът на регистрираните младежи до 29 години пада на 20,6%. За съжаление същото не важи за другата рискова група – лица над 50 години, където наблюдаваме завишение и броят на регистрираните от тази група е близо 27% от общия брой.

До края на месеца се очаква да бъдат одобрени 70 лица, които се насочват по проект „Обучение и заетост” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Предстои подписването на договора и назначаването им. До 31 март се приемат заявки от работодатели в реалния сектор по програма „Младежка заетост” за лица до 29- годишна възраст. Тече подбора на безработни лица за включване в проектите „Хоризонт” и „Шанс за работа 2016”, които се финансират със средства от държавния бюджет. Насочените лица ще бъдат включени в обучение по професиите „Работник по озеленяването” – 30 лица и „Болногледачи” – 55 лица.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close