Политика

Пламен Ангелов: „Ние бяхме първият лъч надежда, че промяна може да има”

PlamenАнелия Балабанова

Новината от началото на миналата седмица е, че СНЦ „Самоковци за Самоков” отново ще участва в битката за Самоков наесен. Този път още по-масирано със самостоятелна листа от съветници, кандидат за кмет на общината и евентуално със свои предложения за кметове на села. След един мандат в управлението, представителите от групата в Общинския съвет остават едни от най-одобряваните, което е видно видно и от анкетата, която публикуваме в днешния брой. Самите съветници обаче многократно са заявявали, че не са доволни от постигнатото и изтъкват като основна причина, че са едва пет човека. Брой, недостатъчен за да си осигурят влияние и позиции сред останалите партии и да се чуе ясно и отчетливо мнението им. Факт е, че от „Самоковци за Самоков” дойдоха едни от най-острите изказвания по най-различни теми. Успяха ли и ще се опитат ли в бъдеще да оправдаят доверието на избирателите? За отговорността и равносметката от свършеното за изминалите четири години – в интервюто с Пламен Ангелов.  

 

Г-н Ангелов, какво свършихте като съветници през изтичащия мандат и за какво не остана време?

Въпросът е интересен. Като равносметка излезе, че не е толкова лесно да се промени начинът на работа и въобще стилът на работа в Общината. Ние от „Самоковци за Самоков” сме малко хора, а се оказа, че за да има някаква коренна промяна и да се направи нещо, трябва мнозинство. Това, което аз виждам, че големите партии държат да си запазят статуквото, да владеят и да управляват нещата във вид, в който на тях им харесва и така,  както те искат. Това, което успяхме да направим е промяната в дружествата с общинско участие. Говорим за проекта „Супер Боровец”, за дружествата на Ковачки. Там има някакво раздвижване, което е видимо за всички. Успяхме да инициираме и да се стигне до някаква обща воля, откъдето да се тръгне и да се търси някаква промяна, за да се намалят загубите на Общината. Това се оказа едно от основните постижения на Общинския съвет. Друга амбициозна задача беше да се направи втори път от Самоков до София – също едно от важните неща.

Вие лично оптимист ли сте за изграждането на това второ трасе до столицата ?

За мен това е важен и съществен момент. Трябва да има транспортен достъп до столицата. Това е една от основните предпоставки за развитието на нашия град като туристически район и като икономика.

Споменахте малкия брой хора, но имахте доста резки и директни изказвания по определени теми. Какво ви провокира?

Имам доста различни виждания за нещата, които се вършат в Общината и въобще начина, по който се работи. За мен основният път за развитие е да се ползват европейски средства и те да се насочват към проекти, които са обществено значими и които реално могат да бъдат в полза на цялото общество. А не въпросните проекти да обслужват интересите на определен кръг хора и фирми. Да направим нещо и то да остане. Това е, което ме провокира да вземам отношение и да се опитам да променя сегашната ситуация. В крайна сметка се оказва, че това не ни е по силите. За да можем да направим нещо подобно, трябва да разполагаме с мнозинство, което в дадения случай незнам дали е възможно. В крайна сметка хората са тези, които трябва да решат дали ще има промяна или не в това отношение.

А отправени конкретни питания към общинската администрация имахте ли?

Имал съм пуснати доста питания по наболели въпроси, касаещи обществеността. Хора са се обръщали към мен и аз съм питал. Съответно съм получавал отговори, които за мен невинаги са били задоволителни. Но… Моите правомощия стигат дотам – задал съм въпроса, запознал съм ръководството с общественото мнение, за да се набележат и съответни мерки. Имаше доста питания за сечта по горите, коритото на р.Искър – неща, от които гражданите се вълнуват.

Промени ли се градът през последните четири години и как оценявате личния си принос?

Има визуална промяна в центъра на града, която се изразява в подобряване на обществените пространства, площадки, градинки, но това е промяна, която е видима за хората. Невидимото е, че в икономическата обстановка на града на практика няма никакво подобрение. Даже мога да кажа, че има влошаване. За да се развива един град, трябва да функционира неговата икономика, трябва да има работни места. Хората да получават заплати, а не помощи. Не може Общината да е най-големият работодател в един град. Като личен принос мога да кажа, че с  каквото съм могъл съм помогнал. Решенията се вземат с мнозинство и основно то се ръководи от управлението на Общината в лицето на кмета Георгиев.

Кои от взетите решения оценявате като най-важни и съществени?

За мен основното постижение беше с развалянето на дружествата, в които Общината има участие, защото това е една от основните предпоставки за раздвижването на икономиката. Говорим за „Супер Боровец”, говорим за „Борико”. Нашата Община е ориентирана към туризма и за да успеем да направим нещо, ние трябва да имаме промяна в тази насока.

В началото вашата група тръгна с много новаторски идеи. Една от тях беше възнагражденията на съветниците да отиват като дарения. Сработи ли това и оценявате ли го като добра стъпка?

За мен работата, въобще участието в Общинския съвет, не трябва да е самоцел. Човек трябва да го прави на добра воля, а не срещу заплащане, защото това е общественополезна работа и тя се прави за развитието на града и на общината. Това е мое лично мнение, колегите не изразиха същата воля и на практика решиха, че трябва да получават тези възнаграждения, за което аз не мога да ги упреквам. В крайна сметка нашата група реши, че ще работим по този начин. Получават се някакви пари и по решение на  Общото събрание, те се разпределят в определена посока. Така или иначе ние възнаграждения не получаваме, а се използват за общественополезна дейност.

Доколкото знам, една от тези насоки е паметникът на Петър Попангелов, има ли и други?

Има предоставени средства за паметника на П. Попангелов, има и за баскетбола. Реално това е наше решение, което сме го взели като физически лица и държим на него.

Каква кампания очаквате и ще има ли нови лица на политическия хоризонт?

За мен трябва да има нови лица и трябва да има промяна на статуквото. Реално ние бяхме първият лъч надежда, че това може да се случи. Въпросът е дали хората ще имат тази воля, защото промяна може да има когато приключим с политиката на партиите. Коментирам големите партии, които в крайна сметка искат не само да управляват, а да кадруват и те искат да го направят това нещо в интерес на самата партия. Интересът не може да е на партията, а на Общината и на хората. Трябва да се защитават тези интереси и трябва да се развиваме в тази посока. Другото основно нещо, което трябва да се промени е начинът на упражняване на вота, за да се приключи с купуването на гласове. Защото е опорочена цялата система и на практика хората, разполагащи с най-голям финансов ресурс, могат да си позволят да управляват която и да е Община.

За или против задължителното гласуване?

Според мен трябва да имаме и задължително гласуване, трябва да имаме и мажоритатен вот.

Каква е визията Ви за бъдещето на Самоков и в каква посока трябва да насочи усилията си следващото общинско ръководство?

За мен Самоков, въобще цялата Община е една от най-добрите и за живеене, и като природа, и като климатични даденост, не само защото е мое родно място. Имал съм възможност да пообиколя доста  и това е едно от най-хубавите места за живеене в България. Твърдя го спокойно, без да съм пристрастен. За да вървим напред, трябва да развиваме туризма, трябва да се раздвижат тези дружества, които са закъсали. Трябва да се види, какво ще се направи. Другото нещо – Общината трябва да спомага и създава условия за инвестиции в този град, за да се създадат работни места. Защото имаме доста запитвания, които в крайна сметка си остават запитвания и почти никой не инвестира. България е привлекателно място за инвестиции и има доста фирми, които искат да инвестират в България. Ако им осигурим необходимия транспортен достъп, добра инфраструктура, не мисля, че хората биха се дръпнали.

Вие като човек на бизнеса какво друго бихте посочили като приоритет, за да дойдат тези хора в Самоков?

Освен инфраструктурата, другото нещо е работната ръка. Има я в изобилие, за съжаление неквалифицирана. В крайна сметка има варианти и програми за обучение. Практиката показва, че има варианти да се направи това нещо. Данъчната система не можем да я променим, това е национална политика, но смятам, че данъците в България са достатъчно ниски, за да привлекат инвеститорите. Другото нещо, което може да се направи е обработка на цялата документация и спомагането на тези инвеститори да локализират своя бизнес в Самоков. Там е мястото на Общината и тези документи трябва да се обработват с приоритет, за да може този човек да дойде тука и работи спокойно, а не за всеки документ да бъде връщан три или пет пъти.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close