Самоков

Плакати от цял свят представя самоковската библиотека

По случай Националната библиотечна седмица Общинска библиотека „Паисий Хилендарски” – Самоков представя национална културна изложба на книжни и библиотечни плакати от цял свят – „100 години – 100 плаката“. В експозицията са включени библиотечни плакати, използвани в последните 100 години в САЩ, Канада, Русия, Китай, Испания, Великобритания, България и много други страни по света, които привличат вниманието  и предават послания за ценността на четенето, книгите и библиотечното дело. Плакатите са от 1890 г. насам и дават възможност на посетителите да проследят какво е било отношението към четенето.

Експозицията е по проект на Ясен Николов, основател на фондацията “Деца на България”. Инициативата “100 години – 100 плаката” се осъществява с подкрепата на Националната библиотека, Столична библиотека и Национален дворец на културата. Тя е част от “Общонационална кампания за публично четене на глас”, която популяризира библиотеките – съкровищници на мъдростта, възвръща достойнството на облагородяващите книги и възкресява силата на живото слово.

Самоковската публика ще може да види малка част от включените в изложбата плакати със синтезирани послания от различни държави. Те са  експонирани в залата на библиотеката и ще бъдат достъпни до края на месец май.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close