ЛичностиОбществоСпорт

Петя Стойчева: „Искам да се опитам да подтикна подрастващото поколение към образование и спорт, най-вече спорт, защото вече е “на изчезване“. „

petyaСтартира поредицата от представяне на настоящи възпитаници на СУ „Никола Велчев“- град Самоков,достойни за институцията, клубовете и община Самоков хора, които са участници в спортни състезания с различен характер и ценз. С инициативата целим да докажем, че училището ни образова и доразвива спортния талант и качества на учениците, а техният труд, усърдие, усилие и лишения се възнаграждават с отличен успех, с медали и челни класирания.

Ще обогатим поредицата с представяне на възпитаници на СУ „Никола Велчев“ от предишни випуски – тогава активни състезатели и медалисти, сега – част от националните отбори на България, изявени спортни деятели или професионалисти в различни области – медицина, право, образование, икономика, администрация…
Кои са първите личности – прочетете, за да разберете!
Г.Рангочева–директор

Следващите въпроси и отговори, които ще прочетете, напълно ще опровергаят грешно изградените мнения и неправилно употребени коментари по адрес на Спортно училище „Никола Велчев” и неговите възпитаници. Зададох на четирима, все още учещи в това училище ученици, по три точни и ясни въпроса, на които отговорите бяха още по- точни и убедителни.
Никол Николова, ученичка вXIIклас, която формулира и зададе въпросите
***
Може ли да направиш една ретроспекция на постиженията ти в спорта?

Била съм 28 пъти републикански шампион по ски бягане във всички дисциплини (спринт, дистанция, щафета, отборен спринт). Имам 18 първи места и множество купи от градски състезания. 8 място на Световно първенство за девойки до 16 години. 8-мо място на Европейско първенство за девойки до 18 години. Първо място на балкански маратон – 30 км. Също така съм участничка на зимен олимпийски фестивал в Лихтенщайн и на Световно първенство за мъже и жени във Фалун ( Швеция) 2015г. 32-ро място на Световно първенство за девойки до 20 години в Либерец ( Чехия ) през 2013г.

След толкова прекарани години в СУ „Никола Велчев”- какво ти дадоха и какво ти взеха спортът и училището?

След тези 8 безгрижни и паметни години, училището ми даде само знания, а и приятели, незабравими моменти и способността да развия своя собствена преценка за всичко. Спортът, на свой ред, ме възнагради за труда който положих, дисциплината която ми даде, постоянство и куп постижения. Училището, както и спортът са ми дали много, без да ми вземат нищо!
Какви са плановете и целите, които искаш да постигнеш в бъдеще?
Плановете ми за бъдещето са прости.Първо-успешно завършване на 12-ти клас, а след това – кандидатстване в университет. Целите ми са– титли от зимните Държавни първенства и подобряване на постиженията ми. Искам да се опитам да подтикна подрастващото поколение към образование и спорт, най-вече спорт, защото вече е “на изчезване“.

След прочетените думи не можем да направим нищо друго, освен да се възхищаваме! Хора като Петя са жив пример за това, че спортът и учението в нашето училище„вървят ръка за ръка“ и не си пречат едно на друго.Сега, може би тези, които си мислят, че „спортното” е училище , в което не се учи, а от децата не стават никакви спортисти, ще се замислят над думите си и ще си променят мнението. Защо трябва да го направят ли … ами защото тези деца, отдавна са се превърнали в хора достойни за пример и подражание.

А кой е следващият в новата ни рубрика – скоро ще разберете

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close