Слайд категория

Петя Радева: „Най-важното – щастието е да си майка”

petyaДнешната жена е изправена пред много големи предизвикателства – да бъде майка, домакиня, да работи, как мислиш – кое определя избора й?

Изборът на днешната жена е съвкупност от всичко това. Животът ни налага да се справяме с всичко, а и мисля, че плещите ни не са толкова крехки, умело носим всякакъв товар. Най- важното е, че повече тежи бездействието и няма нищо по-красиво от една доволна от себе си жена.

Как мислиш възможно ли е майката да бъде и работеща жена. Доколко успешно и реално е това?

Тази мисия е не само възможна, а и мисля задължителна. Всеизвестен факт е, че жената с лекота се справя с много неща наведнъж и по-силният пол трябва много да се гордее с уж по -нежната половина до себе си. Истината е, че като отговорности понасяме много повече неща от мъжете и съм убедена в това. По-слаби сме, но само на думи, еманципираната жена отдавна е показала силата си и това е похвално.

Майчинството е повратен момент в живота на една жена. Как те промени това събитие?

Промени ме, като ми показа колко безрезервна е майчината обич, колко всеотдайна е тя и за мен единствената любов, която не иска нищо в замяна. Тя просто дава, без да очаква нищо. Приоритетите ми се промениха много – детето ми застана на първо място. Но аз, противно на схващанията, че едно дете спира развитието ти, смятам, че е точно обратното. То те амбицира да направиш повече, за да предизвикаш гордост и в себе си и в детето си. Стимулирате да се доказваш. petya2

Живеем в сбъркан свят, с променени ценности. От какво искаш да предпазиш детето си и на какво искаш да го научиш?

Много ми се иска да го предпазя от хорската лошотия и злоба. Това са най-разрушаващите чувства, а за жалост ги има в повече. За това няма имунитет, то е навсякъде. Искам да го науча да бъде човек, но истински. И най вече да бъде отговорен мъж да държи на мъжката си дума. Да бъде достоен човек. Въпреки че в днешно време ценностите са едно доста размито понятие и за жалост напълно ни е завладял законът на джунглата: по-силният оцелява. Сякаш сме на война. Бием се взаимно, воюваме с вятърни мелници и забравяме, че сме гости на този свят. По-лесно би било просто да бъдем добри, първо със себе си и след това с околните. Само това би ни спасило – добротата.

 

Какво е Ева без Адам? Къде отива любовта за една жена след като стане майка?

Любовта не може да бъде организирана. Нея или я има, или не. С времето, тичайки по задачи и ангажименти, тя остава някъде назад, позабравяме я, пренебрегваме я. Но ни е нужна, така че пак се обръщаме към нея. И ако я няма, я търсим. Любовта е зареждащо чувство или поне в повечето случаи. Има и такава, когато е разрушаваща, когато ни тегли назад, а не напред. Зависи от човека, на който я даваш. Но ако е истинска, любовта никога не е излишна.

 Имало ли е момент, в който да съжалиш, че не си развила живота си по друг начин и ако имаш възможност, какво би поискала?

Имало е такива моменти, разбира се. Но в следващия миг си припомням, че ако бях вървяла по друг път, нямаше да имам детето си. По скоро ми се иска да не гледам назад, имам много мечти за сбъдване и много надежди, които ме карат да вярвам, че хубавото предстои. В този смисъл не ми се иска да съжалявам за нещо, което съм пропуснала, а да се постарая да го направя в бъдеще.

Днес какво би определила като щастие?

Щастието – преди мислех, че то се състои в нещата, които имаме или не. Но с времето разбрах, че щастието е вътрешната ни хармония, мирът със самите нас. Толкова е важно човек да е в мир със себе си, че това повлиява на всичките му действия. В този смисъл трябва да сме доволни от себе си и удовлетворени. В крайна сметка цял живот се борим със себе си и това е най трудната борба. Тя определя успехите ни. Разбира се щастието е и в това да се радваме на здравето на близките си, на тези , които обичаме. Да сме щастливи, докато го има, защото осъзнаваме колко преходно е то. Щастието е вътрешно усещане и ние го избираме, не то нас. И най-важното, щастието е да си майка. Това е призвание, това е смисълът на живота, да се оглеждаш в очи, за които ти си целият свят, а за теб тези очи са всичко. Да си майка – звучи гордо.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close