Събития

Песни, танци и музика в Радуил

Димитрина Божилова

bob.qhniq bobfest3Покрай фолклорния Бобфест, село Радуил стана известно не само в България, но и в други страни. Защо ли? Защото от създаването му през 2003 година до предстоящия 14-ти по ред фестивал през сцената на читалището „Христо Ботев“ са преминали хиляди самодейци от села и градове. Те са идвали не само от интерес-какъв е този бобен празник, но и защото от малки са се отдали на любовта си към нашия фолклор. Тук в Радуил ги посрещаме като дългоочаквани гости и след всяко издание вече се разделяме като приятели и с нетърпение очакваме следващите си срещи.

Идващите в Радуил се наслаждават на изложбите, в които участват не само местни майстори на бродерии, плетива, дърворезби, но и от други места. Читалището и Кметството приемат живопосни картини, гоблени, карикатури и много други предмети, изработени с много любов и настроение. А казаните с ухаещия на джоджен и чубрица радуилски боб, приготвян всяка година в двора на църквата от баба Стефана и нейните помощници понякога не стига, защото много от „гладните“ искат и допълнително. Гостуващите състави и групи се оценяват от жури с предцедател академик Иван Тодоров, който раздава на отличените две статуетки „Златен боб“ и медали „Златен фасулицър“. От името на ОК „Бобфест“ гостите получават плакат, Грамота, в. „Радоил“, кулинарни издания и други изненади. Гостуващи състави-танцови и певчески от Сърбия, Македония, Турция и Гъция са ни радвали със своите песни и танци и са се връщали в страната си с награди.

На тазгодишния фолкфестивал очакваме гости от Сапарева баня, Драгоман, Пернишко, Пазарджишко, Софийско, Петришко, Сандански, Костенец, град Бяла, Кюстендилско, Елин Пелинско, София и други места. Два дни – 3 и 4-ти септември село Радуил, неговите жители и гостите ще се радват на песни, танци, мелодии, а вечерта под светлината на едрите звезди и луната ще се хванем за ръце, за да заиграем нашите хора, изпълнени с чисти приятелски чувства. Небето ще се озари и от заря. Раздялата ни ще е трудна, но нали догодина на 15-я юбилеен Бобфест с някои ще се видим отново. Дано!

А сега-заповядайте, за да се веселим заедно!

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close