Любопитно

Песента на колелетата – за 15-ти път по маршрута Самоков – Горица

За да си участник в колопоход трябва да обичаш движението, да имаш желанието да въртиш бързо педалите и заедно с това да притежаваш сетива да се наслаждаваш на всички природни „благинки”. Да караш и да се чувстваш едновременно свободен и запленен от различните природни картини, цъфнали поляни, да се скриваш от жаркото лятно слънце в короната на някое дръвче, а над теб да се простира необятното синьо небе. И заедно с това да носиш в себе си опознавателния дух – да научаваш по нещо ново, дори за някое навярно вече добре познато място. Всъщност точно в това се корени и основният замисъл на организирания велопоход, който се състоя в първата неделя на юли месец /2 юли/. Маршрутът беше Самоков – Сапарева баня – водопад „Горица”. Това е традиционно събитие, което тази година отбеляза своя 15-годишен юбилей. Организатори са читалище „Младост – 2003”, заедно с ТД „Рилски спортист” и РУ Самоков.

И тази година желаещи да се включат в лятното приключение и да изпробват уменията и издръжливостта си не липсваха. Цялото разстояние на отиване и връщане е около 80 км. Велосипедистите тръгнаха по избрания маршрут в 9:00 часа от площад „Захари Зограф” в Самоков. Включиха се 26 ентусиасти, съпровождани от автобус и полицейски коли. Най-малките колоездачи тази година бяха 5-годишната Михаела и 6-годишният Мартин. Като малката дама показа умения, а по някое време беше прибрана в автобуса с цел безопастност.  За сметка на това другият малчуган Мартин Райчев издържа до края, като това не е първо негово участие в похода.  В прехода на колело се включиха и семейства. За една част от тях това беше първо участие.  А на една от отбивките се присъединиха още няколко велосипедисти. Най-възрастният сред колоездачите беше на 76 години, като той успя да докаже, че годините са просто някакви цифри в сравнение с желанието му за участие.

Групата в колона след няколкочасово въртене на педалите достигна до водопад Горица. Това е една от най-хубавите спирки – красиво и прохладно. Самоковската група успя да се срещне с други туристи, пристигнали от различни места на екскурзия. След необходимия отмор и сладко хапване сред природата всички се стегнаха за връщане обратно по маршрута – с една обещана спирка – Гейзера, намиращ се в Сапарева баня. Традицията си е традиция. След като си поеха още веднъж глътка въздух и се насладиха на красивата природа велосипедистите отново в редица се отправиха към Самоков. А мястото на „акустирането” беше площадът в града, където си направиха последни снимки и се уговориха за следващо пътуване.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close