Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

ПГ туризъм за втора година са част от „Написаното остава. Пиши правилно!”

Жанета Димитрова

Инициативата „Написаното остава. Пиши правилно!” е на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при БАН. Тя се провежда традиционно по повод 24 май – Деня на българската просвета и култура, в партньорството с Националното издателство за образование и наука „Аз Буки“.
Учениците от професионалната гимназия по туризъм за втора година са част от кампанията, която поставя акцент върху правописа. На 17 май на площад „Захарий Зограф” от училището беше осигурена апаратура за осъществяването на събитието. В рамките му всеки, който желае, може да направи кратка диктовка, за да провери знанията си по български правопис и пунктуация.

Учениците от 10 и 11 клас към ПГ по туризъм поставиха началото на проверката, като бяха последвани от 5 и 7 клас към ОУ „Христо Максимов”. Някои случайни минувачи също се престрашиха и сложиха слушалките за диктовка. Знанията им бяха проверени и оценени.

Целта на кампанията  „Написаното остава. Пиши правилно!“ е да се привлече вниманието на обществеността към грамотността и проблемите на българското образование, като едновременно с това се покаже, че владеенето на правилен български език е не само въпрос на дълг и отговорност, но и на престиж и достойнство.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close