Личности

Памет и признателност от съседна Гърция за Георги Кинин

kininАнелия Балабанова

Действия и събития, станали в периода 1941-1949 г. получиха своята реабилитация в днешно време, макар и позакъсняла. Взводният командир на някогашната 1-ва Драмска дружина Георги Кинин /1918-1995/ беше награден посмъртно от Гръцката православна църква със златен медал – Кръст на Свети Йоан Златоуст за особени заслуги. Орденът беше придружен с благодарствена грамота, връчена лично от Негово Високо Преосвещенство митрополитът на Драма – Павел на дъщерята на Георги Кинин – Лилия.

Духовникът дойде в Девическия манастир „Покров Пресвета Богородица”, придружен Мария Николау, която влезе в ролята на преводач. Те изнесоха един истински урок по човечност като засвидетелстваха своята почит и уважение към един достоен българин, спасил стотици невинни граждани по време на Драмското въстание. На своя отговорност младши офицерът отказва да изпълни издадената от М.Михайлов заповед за репресии над населението. По предложение на местните селяни взема около 15-20 доброволци заложници като гаранция, че съпротивата няма да се подновява. Заложниците заедно с две ранени от престрелката жени са изпратени в Драма, а взводът, чийто командир е Г. Кинин, се оттегля към военните складове край града, за да поеме охраната им. Георги Даскалов – научен сътрудник в Института за военна история при Генералния щаб и доцент в Историческия факултет на Софийския университет описва подробно тези паметни и същевременно доста превратни събития в книгата си „Драмското въстание 1941”. Той е един от „виновниците” тези факти да изплуват на повърхността и да видят бял свят. След 9 септември 1944 година Г.Кинин става изкупителна жертва на комунистическия режим в България. Той е осъден на смърт, а извършеният от него хуманен акт по време на Драмското въстание е напълно пренебрегнат и брутално потъпкан. На по-късен етап смъртното наказание е заменено със затвор, но какво от това….Нечовешкото отношение и изтезанията са факт. Типично по български обаче сме склонни да преиначаваме или тълкуваме по свой начин нелицеприятните страници от историята ни.

Гръцкият народ обаче помни миналото си и красноречиво доказателство затова е посещението на митрополит Павел в Самоков. По време на неговата визита присъстваха също кметът Владимир Георгиев,  игуменията на Девическия манастир сестра Пелагия и отец Любомир.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close