ОбществоРегионалниСамоков

Памет за Методи Савчов

Преди 40 дни спортен Самоков загуби едно от светилата на ски скока –треньора Методи Савчов /27.03.1949 – 23.07.2020/.

„Той е едно от доказателствата, че по-значимите ни успехи в зимните спортове са плод не на, а въпреки условията ни за подготовка, които са несравними с тези в чужбина. И успя да създаде скачачи, донесли за България два пъти Европейската купа – Владимир Брейчев -1984 и Валентин Божичков -1986 г.” – се казва в официалното съобщение на БФски по повод кончината.

Информацията е допълнена от констатацията, че всеотдайността в треньорското поприще при Методи Савчов граничи с апостолска обреченост. В потвърждение на това е факта, че и след големите Брейчев и Божичков, той продължава до сетните си дни да търси, открива и работи по създаването на техни наследници. И не само – да бъде двигател за развитието на ски скока в Самоков.

Мнозина го познават като ски скачач, треньор по ски скок, специалист по северните дисциплини и дългогодишен спортен деятел. В последните си активни години тренира младите състезатели от новооснования клуб „Рилски ски скачач”. Негов възпитаник е самоковският състезател Красимир Симитчийски, който се изявява успешно в надпревари на ФИС. Удостоен е със званието „Майстор на спорта” през 70-те години и заслужил треньор през 1986. Без него и неговото себераздаване ски спорта със сигурност няма да е същия.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close