ОбществоРегионалниСамоков

ОУ „Христо Максимов“ – домакин на мащабна междуучилищна инициатива

„Самоков 365“

Основно училище „Христо Максимов“ бе домакин на мащабна междуучилищна инициатива. Тя бе част от финалната дейност по проект „Подкрепа за успех“. В нея активно участие взеха общо 117 ученици и четири училища – ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“ /28 ученици/, ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ /40 ученици/, ОУ „Димчо Дебелянов“ – с. Говедарци /9 ученици/ и домакините от ОУ „Христо Максимов“ /40 ученици/.

Гости на изявата бяха г-н Йордан Томов – старши експерт „Приобщаващо образование“ към РУО – София област, г-н Дончо Зашев и г-жа Люба Кленова – зам. – кметове на Община Самоков.

С общо четири различни дейности се ангажираха ученици от прогимназиален етап на училищата. Учениците с афинитет към историята и българския език се включиха в преписа на „История славянобългарска“, като продължение на инициираната от ръководството на  ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” дейност, чието начало бе поставено от градоначалника Владимир Георгиев. И продължено от целия педагогически колектив на училището и всички ученици от 1 до 7 клас. В преписа се включиха активно ученици от ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“, с преподавател г-жа Мария Галчева и ученици от ОУ „Христо Максимов“,подкрепени от учителите г-жа Росица Домишлярова и г-жа Габриела Христова. Анна Манова припомни за значимостта на книгата и за втория препис, който е дело на поп Алекси Попович, който е от Самоков. И подчерта, че всички участници в инициативата са съвременни продължители на неговото просветителско дело.

В наскоро изградения СТЕМ център на ОУ „Христо Максимов“ се обособиха две групи, като на едната от тях г-жа Боряна Спасова представи всички технологични съоръжения, част от първото обучително пространство. Учениците имаха възможността да разберат за функциите на интерактивния дисплей, да видят и работят с 3Д образи на обекти на стероскопичния дисплей, както и да се наслядят на презентирането им в добавена реалност. Участниците в презентацията разбраха подробности за работата на 3Д принтера, дигиталния микроскоп и визуализатора.

В лабораторното обучително пространство, заедно с преподавателите г-жа Василка Байтасова и г-жа Ирена Василева, учениците правиха впечатляващи опити: модели на парников ефект с растения – индикатори, доказване на киселинен и основен характер на вещества, изработване на лавова лампа, доказване наличие на витамин Ц в плодови сокове, както и влиянието на атмосферното налягане върху различни течности.

Учителите по физическо възпитание от четирите училища организираха двубои по футбол, баскетбол, волейбол, а учениците от ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“ демонстрираха тренировка с „канго джъмпс“.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close