ЗлободневноОбществоРегионалниСамоков

От днес влизат в сила засилени противоепидемични мерки в ромската махала

„Самоков 365“

Със заповед на директора на РЗИ София област д-р Златанов от днес се въвеждат противоепидемични мерки в ромския квартал за срок от една седмица.

В зависимост от развитието на епидемичната обстановка, след 7 дни ще се вземе решение за отмяна на заповедта или за удължаването й с още седмица.

Със заповедта се задължават живеещите в квартала да носят маски на закрити и открити обществени пространства. Задължително е и спазване на социална дистанция от 2 метра, като не се разрешава събирането на групи на повече от двама човека. Забраняват се всякакви масови мероприятия и групови събирания – църковни служби, концерти и други подобни, както и семейни събирания, сватби, балове, кръщенета и др. Засилва се противоепидемичния контрол на карантинираните лица, като за спазване на изолацията ще се правят непрекъснати проверки. Направени са предписания на търговските обекти в квартала и около него да засилят хигиенния контрол и да правят ежедневна дезинфекцията.

От днес е осигурено непрекъснато полицейско присъствие, което следи за спазването на противоепидемичните мерки и направените предписания в заповедта на д-р Златанов. Заповедта е съгласувана с Областния кризисен щаб, с Общинския кризисен щаб и с представители на ромската общност.

По предложение на представителите на ромската общност и с цел превенция и ограничаване на разпространението на заразата, се взе решение да бъдат затворени заведенията и кафенетата на територията на ромския квартал и съседните райони. Те поеха ангажимента да съдействат на полицията и РЗИ за осъществяване на контрола по изпълнението на заповедта.

 

 

Related Articles

One Comment

  1. Стига половинчати мерки. Затварят заведенията в 7-ми квартал, затова всички щъкат по заведенията на целия град.
    Какви ограничения са това, това са препоръки, които не се спазват. Или се прави задължителна карантина както на всички други места беше и се прави или ще пламне целия град.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close