Култура

Отново ще „търгуваме” култура за жълти стотинки!

1531905_424196307710384_1688452705_oЩе „проси” ли културата милостиня през 2016?!
/Коментар/

Зоя Станкова

На сайта на Община Самоков има качен „Проект за финансиране на дейностите в сектор култура в Община Самоков през 2016 г. и предложения за включване на събитие в културния календар на община Самоков за 2016 г.”
Като цяло изменения спрямо предходните години почти няма, а всъщност финансовите средства май са единствената деградираща основа, която поклаща културата.
Дават се някакви пари, това добре. Пита се в задачата обаче, до колко наличните средства покриват наличните нужди на институциите и дори на творческите колективи в града. Горе-долу всичко е почти на самоиздръжка.
Какво стана ясно след проведеното обществено обсъждане на проектобюджета на Община Самоков за идната година? Средствата за делегираните държавни дейности през 2016 г. – 13.80 % за образование, 3,30% за здравеопазване, 14,30% – социално осигуряване и 3,24% за култура… Впечатление прави ниският процент за културата. Всъщност, не просто нисък, а най-ниският! Защо? Нима духовната храна не е също толкова значима, колкото тази, която държи организма ни жив?! Нима?
Милион и четиристотин хиляди са парите по функция култура на фона например на 27 читалища на територията на общината и едно, което е паметник на културата, но мазилката му пада впечатляващо.
Не коментираме общоградските чествания. Официалните празници. Други събития от календара.
Сега? Предстои гласуване… Защо ли обаче не ми се вярва парите за култура да се повишат. За какво ни е подобряваме състоянието и материалната база на читалището, библиотеката, музея. Те са институции, които и на командно дишане си съществуват. Жалко е само, че това, което приемаме за даденост няма да е вечно при условие, че е занемарено.
Не се отрича моментът, че не тънем в пълно безразличие, но не се отрича и моментът, че не се прави достатъчно за културата.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close