Седмицата

Отложиха делото за Байракли джамия

Bairakli1За пореден път беше отложено разглеждането на делото за собствеността на Байракли джамия. Съдът ще решава кой крив, кой прав, след като Главното мюфтийство предяви претенции към собствеността на култовата сграда и поиска обезсилване на акта, с който тя е провъзгласена за държавна, а впоследствие и за общинска собственост. Самата джамия е паметник на културата с национално значение. Строена е в средата на 19 в. от български майстори. Изписана е отвън и отвътре от зографи от Самоковската художествена школа. Реставрирана е през 60-те години на 20 в.
Над 7000 самоковци изразиха в подписка искането си Джамията да запази статута си на културен паметник и да не се допуска превръщането й в действащ мюсюлмански храм.

Главното мюфтийство е завело дела за още 12 джамии в страната, включително в Кюстендил, Дупница, Враца, Стара Загора, Карлово и др. Според някои данни в страната ни има общо 1550 джамии и подобни по-малки молитвени домове, като около 200 от тях не функционират поради липса на имам, на мюсюлманска общност, проблеми със собствеността или невъзможност да се използват, защото се нуждаят от ремонт. Намеренията джамията в Самоков да стане действащ молитвен храм предизвикаха широк обществен отзвук. През ноември 2013, непосредствено преди първото заседание делото, се надигна вълна от недоволство. Кметът Владимир Георгиев и Силвия Стойчева – председател на ОбС се обявиха открито срещу готвеното посегателство. Припомняме, че десетки самоковци участваха в своеобразния протест пред Джамията, а много повече се включиха в организираните подписка и електронна петиция.

Мотивите за поредното отлагане на делото са свързани с изясняване на фактическите обстоятелства относно собствеността на имотите, към които Мюфтийството е предявило претенции. Според споменатите искове били собственост на т.нар. вакхъфи, но тепърва ще уточнява доколко това отговаря на истината.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close