Седмицата

Отлагат Цари мали град

Най-големият и единствен по рода си атракцион в региона ни – Цари мали град, трябваше да бъде открит в три поредни дни в края на този месец – 28, 29 и 30 юни. Тази информация обаче не беше обявявана официално никъде, но мълвата упорито я наложи като събитие.

SAM 1914

Стана ясно, че откриване в края на юни няма да има. Кметът на село Белчин Венета Балабанова обясни пред „Самоков 365“, че срокът на завършване на проекта е месец септември и отрече, че откриването ще бъде на тиражирани дати. Пак неофициално новите дати за старта на „Цари мали град” се насрочва за 19, 20 и 21 юли.

След завършванетому, допълни тя, следват тежки процедури по приемането и въвеждането на обекта в експлоатация. Де факто това не е само един проект, защото самата крепост ще се проверява от Министерството на културата, а фуникулярът е съвсем отделно. От тази седмица започват проверките – от Държавна приемателна комисия, която ще направи оглед на обекта и съоръженията към него и в случай, че не бъдат констатирани нарушения ще бъде издаден акт 16, с който обектът се въвежда в експлоатация. Ще последва проверка и от финансиращата европейска програма.

Венета Балабанова призова хората да имат още малко търпение, за да може нещата да се наредят добре и да няма нищо недооправено и недонагласено. Категорично се отстъпва от твърдението, че заради политическата ситуация ще се чака по-спокойно и ясно време за откриване. Не се ясни официалните лица, които ще присъстват тогава.  

Програмата предвижда на 19 юли да бъде официалната церемония по прерязване на лентата и да бъде представена възстановка по превземане на крепостта. Вторият ден – да се даде курбан по случай Илинден, а след него да се проведе голям фолклорен концерт с участието на берковската духова музика. Възстановката предвижда да се пресъздаде римска сватба.

На третия ден на сцената в парка до крепостта самодейни състави от самоковска община и гостуващи състави ще имат концерт. И през трите дни в самата крепост ще бъдат пресъздавани характерни обичаи от живота на крепостта.SAM 1924 Вече има назначен персонал, който ще обслужва гостите в целия комплекс „Цари мали град”. След 20 юли комплексът ще бъде отворен за посетители.

Междувременно станаха ясни цените на на услугите за посетители в туристическия обект. Те бяха определени с решение на Общински съвет – Самоков, в съответствие с параметрите, заложени в проекта за кандидатстване.

 Билетът за вход ще струва 4 лв. за възрастни и 2 лв. за ученици, студенти и пенсионери. Децата до 7 год. и лицата с увреждания ще посещават безплатно комплекса. Екскурзоводските услуги са в зависимост от предпочитанията на клиента и от това дали са групови посещения или индивидуални. При групови посещения по-изгодно излиза беседа от екскурзовод, която струва 15 лв. За индивидуални посещения може да се наеме аудиогид устройство срещу сумата от 4 лв. В сряда цените на билетите ще бъдат с 50 % намаление.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close