ОбществоРегионалниСамоков

Отбелязваме 160 години читалище – паметник „Отец Паисий” и Булаирската епопея на 8 февруари

„Самоков 365”

На 8 февруари /по нов стил/ се навършват 106 години от Булаирската епопея. Наред с отбелязването на тази годишнина ще бъде поставено началото на честванията по повод 160 години от създаването на читалище – паметник „Отец Паисий”.

Празникът е разделен на две части. На официална церемония ще бъде осветена обновената сграда на Читалището. Тържеството ще се проведе на 8 февруари /петък/ от 12:00 часа пред сградата на културната институция. Празникът ще започне от западния вход, както се е правило преди време като традиция. Отец Михаил ще отслужи тържествен водосвет на обновената сграда. В програма ще вземат участие Гвардейски духов оркестър и Клуб на любителите на историческото оръжие „Чакър Войвода”. По повод 106 –годишнината от Булаирската битка ще бъдат поднесени венци на четирите паметни стели в знак на признателност на загиналите. От общо 2000 мъже, мобилизирани по време на Балканската война от Самоковска община, 1019 остават по бойните полета.

Втората част на програмата ще започне в 18:30 часа в салона на читалището. Водещ ще бъде Юлиан Балахуров. Предвидена е мултимедия, която нагледно ще направи една ретроспекция на историческото минало на културната институция, която е една от най-старите в страната. Читалище – паметник „Отец Паисий – 1859” е сред основоположниците на читалищното дело в България, наред с първото българско народно читалище в Лом, Шумен, Дупница, Хасково. Пред аудиторията ще бъде представена и книгата „Поглед в историята” с автор Зоя Станкова, която е написана по повод юбилея на институцията. Ще се проведе церемония по връчване на награда на Съюза на българските музикални и танцови дейци „Златна лира” и патриотичен концерт „Възрождение” с участието на популярно трио тенори.

Related Articles

One Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close