КултураОбща категорияРегионалниСамоков

Отбелязваме 140 години от рождението на наследника на зографски род Димитър Радойков

“Самоков 365”

Самоковци успяха да се докоснат до творчеството на своя съгражданин – именития културен деец и наследник на зографски род Димитър Радойков.

Изложба по повод 140-тата годишнина от рождението му бе открита на 2 септември от 18:00 часа в Художествена галерия „Проф. Васил Захариев”. Четири художествени галерии – Самоковска, Казанлъшка, Русенска и Софийска – обединяват усилия, за да покажат богатото културно наследство, което той е оставил. Събраните творби са публикувани в каталог, специално издаден по повод годишнината. Голяма част от платната са в частни колекции в САЩ и Европа.

 

„Това е четвъртата изложба, от началото на годината, организирана от Историческия музей и посветена на изявените майстори на четката в града. Сред тях са имената на Михал Белстойнев, Наум Хаджимладенов, Васил Чакъров и сега на Димитър Радойков”, подчерта пред присъстващите уредникът в ИМ Любомир Николов, който е й автор на каталога. Сред гостите бяха и част от наследниците на твореца. 

Като „чиста форма на среща с изкуството” определи картините на Радойков директорът на Историческия музей д-р. Веселин Хаджиангелов. Той допълни, че изложбата е дала повод да се съберат голяма част от наследниците му и заключи, че творецът не умира, той продължава да живее чрез завещаното творчество.

На откриването на изложбата в Самоков присъстваше и Елена Великова – директор на Художествената галерия в Русе. Великова подчерта, че Димитър Радойков започва да твори в Самоков като рисува портрети, икони и планини. В Русе той отива като завършен художник, в чието творчество прозира обаянието от Дунава. Както сподели Великова малко е известно за самоковския творец въпреки не малкото му по обем творчество.

Сред изложените платна присъстваха пасторални и родни гледки, обагрени в топли цветове и създаващи усещане за един домашен и близък уют. Наред с това бяха подредени и няколко графики, щрихирани сякаш набързо с молив, които свидетелстваха за неговите първи стъпки в изкуството. Платната с портрети и разнообразни пейзажи нагледно показаха колко много се е правил като творец. Сред изложените творби бе една от най-емблематичните му картини – „Вретенарката”, която се съхранява в Русенската художествена галерия.

Родом от Самоков, художникът наследява таланта от баща си, самоковския зограф Васил Попрадойков, който работи редом със Захари Зохраф и изографисва редица църкви в България и региона. В момента една икона от художника се продава на търг за 15 000 лв. начална цена.

Благодарение на щедрата подкрепа на богатите си роднини от търговски род и упорития си труд, талантливият самоковец завършва с отличие първия випуск на Рисувалното училище в София при проф. Иван Мърквичка. В последствие учителства първо в Казанлък, а след това и в Русе. Това се отразява върху платната му, вдъхновени от красивите пейзажи на Розовата долина и река Дунав. В Русе Димитър Радойков става един от основателите на Русенската художествена галерия през 1933 г. Там има постоянна негова експозиция.

Радойков е не само художник, а и активен културен деец. Още като учител в Самоков той поставя редица пиеси, като активно участва в целия процес – от сценографията и режисурата до първостепенните роли. С всичко се справя отлично и печели слава и уважението на своите съграждани.

Благодарение на таланта си той оказва благотворно влияние върху учениците си и голяма част от тях стават именити художници – Иван Пенков, Станю Стаматов, Чудомир, Васил Захариев, Илия Петров, и др.

Картините на Димитър Радойков могат да бъдат разгледани в Художествена галерия „Проф. В. Захариев“ до 15 октомври 2019 г. Това е само едно от събитията, свързани със 140-тата годишнина на художника. Предстои откриване на изложбата в гр. Русе на 17 октомври, а в последствие и пътуване до гр. Казанлък.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close