Събития

Отбелязахме 9 май пред ДНА

Анна Манова

Днес пред паметните стели на ДНА самоковци тържествено отбелязаха 9 май. На този ден се навършват 72 години от края на Втората световна война. Едно изключително кърваво събитие от историята на човечеството, в което са дали живота си близо 60 мил. души. Цифрите говорят сами за себе си и са повече от стресиращи. Около 25 хил. български офицери и войници никога не са се завърнали по родните си места.

„Втората световна война е най-големият военен сблъсък в световната история. Тя започва като конфликт с ясно изразени геополитически цели. Войната обхваща 61 страни, като се води на територията на 40 от тях. И на акваторията на три океана. Военните действия се характеризират с безпощадно отношение към културни ценности и цивилното население. Страната ни не остава незасегната от Втората световна война. От септември 1944 година България е във война с фашистка Германия и е на страната на съюзниците. Българските войници участват във военните действия на територията на бивша Югославия и Унгария, достигат до Алпите. България търпи значителни загуби. Освен загиналите в редиците на българската армия, бомбардировките над София взимат много цивилни жертви”, припомни исторически факти пред присъстващите кметът Георгиев. Той подчерта, че Втората световна война е съпроводена с икономически загуби, разрушени са множество културни обекти и къщи. Толкова години по-късно за всички нас остават само сухите цифри, но и спомените на очевидците и черно-белите снимки. Всичко това трябва да се помни. Ето защо е важно днес, повече от всякога, да се говори за обединена Европа. През 2008 година 9 май става официално не само Ден на победата, но и Ден на Европа.

След встъплението на кмета, водещата Ралица Стоянова даде думата на о.з полк. Алексей Петков, който е заместник- председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва: „На този ден преди 72 години се слага край на най-жестоката кървава мелница в историята на света. На този ден сме се събрали да се преклоним пред паметта на загиналите. Пожелавам на всички честит празник”.

Тържествената програма беше съпроводена от фанфарния оркестър към ОУ „Митр. Авксентий Велешки”, с художествен ръководител Даниела Георгиева. Участие взеха и гвардейците от ПТГ „Никола Вапцаров”, както и учениците от СУ „Отец Паисий”, НУ „Петър Берон”, ОУ „Митр. Авксентий Велешки”, ОУ „Христо Максимов”. Двете талантливи братовчедки Маргарита и Марина Бочеви изпълниха песните „Катюша” и „Смуглянка”, като присъстващите реагираха с аплодисменти в ритъма на изпълненията. Народни танци бяха подготвили и ТС „Рилска магия”, към НЧ „Христо Ботев”, с Говедарци, с ръководител Стоян Димитров.

Венци и цветя пред паметните стели на ДНА в знак на признателност поднесоха кметът Георгиев, народните представители Валентин Милушев и Радослав Стойчев, зам.- кметовете Сайменов, Кленова и Шехтанова, секретарят на Общината Ангелина Вангелова, ученици и граждани. С едноминутно мълчание беше почетена паметта на загиналите.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close