ОбществоРегионалниСамоков

Осветиха нов параклис на Мальовица

„Самоков 365“

Нов параклис край Мальовица бе осветен вчера, 29 декември. Молитвеният дом носи името на Св. Иван Рилски. Храмът бе осветен от Негово високопреосвещенство Антоний, а официален гост бе и отец Никанор – игумен на Църногорския манастир.

Параклисът е изграден в чест на всички алпинисти, планинари и любители на планината. Той е разположен непосредствено преди входа на Национален парк „Рила“. Избраното място е символично – „Меча поляна“. Разположен е така, че всеки, които посещава Националния парк и Мальовица може да се отбие и да запали свещ за здраве. Самият параклис е много малък, като конструкцията му е преместваема и по никакъв начин не е нарушена цялостта на природата или на самия парк.

„Да съградиш храм е велико дело, защото тези, които са подели тази инициатива, техните имена са записани в книгата на живота. Онази книга, която не е подвластна на времето и на събитията, а онази книга, която сам пише нашият създател и творец. Във времена на изпитания през тази година, всички ние имаме нужда от някой, който да ни обединява, някой, който да ни сплотява, някой, който да ни вдъхва надежда и упование в по-добрите бъднини“, каза Негово високопреосвещенство Антоний по време на освещаването на храма. И допълни, че трябва да сме благодарни, че сме тук и да се преклоним пред този скромен, но величествен по значение параклис.

Той изказа благодарност от името на светейшия български патриарх Неофит и от епархийския съвет.  Негово високопреосвещенство Антоний благодари и на дарителите за този голям подарък и жест за всички вярващи българи. “Освещаването на един параклис е общо дело на целия народ“, заяви още той.

На церемонията по освещаването присъстваха много официални гости, представители на Народното събрание и на местната власт.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close