Регионални

Общинските фирми се отчетоха

Анелия Балабанова

arenaИстинско дежа вю. Добре познат сценарий, който се повтаря всяка година изживяха присъстващите на априлското заседание на ОбС-Самоков, когато по традиция се приемат отчетите на дружествата с общинско участие. Ако се съди по балансите и показателите определено има какво да се желае по отношение на дейността им. Владимир Малинов декларира изпълнение 55.07% от плана на Общинското лесничейство през 2015 г. Към днешна дата има „светлина в тунела” и на 40 човека по списък са закарани дърва за огрев още в края на месец март.

Известно раздвижване има и около „Рила – Самоков 2004”. Както и се очакваше, на сесията нямаше оторизирани представители, които да отговорят от първо лице на въпроса какво е предприето относно проекта и ще се осъществи ли някога във времето мащабното инвестиционно намерение. Красимир Стефанов от специализираната счетоводна къща, обслужваща дружеството, изясни финансовите параметри, които не прозвучаха особено обнадеждаващо. Думата взеха и представителите на Община Самоков в „Рила – Самоков 2004” – адв. Екатерина Вададжийска и Георги Димитров, за да направят кратка ретроспекция на свършеното до момента. На 4-ти декември е проведено дългоочакваното Общо събрание и едно от решенията е свързано с отпускане на одобрено дарение от 2 млн. евро в полза на Община Самоков за развитие на местни инфраструктурни проекти. Звучи доста добре, за да се случи напрактика. Е, някой ден може и да стане. Единият от собствениците – „Главболгарстрой” АД е завел дело, с което оспорва всички взети решения по време на заседанието. Към момента делото е висящо. По повод информацията в залата се появиха реакции, свързани с това какви хора се обявяват за почетни граждани и какви фирми печелят обществените поръчки.

На 13.04., отново под домакинството на  Община Самоков е проведен Съвет на директорите. Стъпка, която дава възможност направените промени да бъдат вписани в Търговския регистър. Като кражбата на века определи инж. Петър Георгиев сагата с проекта „Супер Боровец” и случващото се около „Рила-Самоков 2004”. Валентин Милушев попита дали след като парите свършат трябва Общината да вкарва средства за издръжката на дружеството. От отговора на адв. Вададжийска стана ясно, че намаляването и увеличаването на капитала става с решение на  Общото събрание и община Самоков не е задължена да предприеме подобна стъпка. Св. Атанасова се поинтересува как инвеститорите виждат бъдещето на проекта. Никой от страна на присъстващите не можа да даде категоричен отговор на този въпрос. Беше коментирано, че ситуацията около Оманския фонд е затегната заради цената на петрола, която е паднала близо пет пъти. Въпреки това посоката е „Пълен напред!” по отношение реализацията на замисления мастър план. По неофициална информация сега целта е търсене и привличане на допълнителни инвестиции. С оглед неразбориите около общинските дружества, отново на дневен ред беше поставен въпросът за специална сесия, на която да бъде разисквана дейността им. Всички съветници се обединиха около предложението на Николай Николов, че такава трябва да има и остава на председателски съвет да бъде уточнена датата.

Балансова загуба отчете „МБАЛ-Самоков” ЕООД, дължаща се на надлимитна дейност и пациенти с неплатени осигуровки, на които е оказано лечение. Съветниците от ГЕРБ се въздържаха при гласуването. Отчетната 2015 г. е третата от функционирането на ОП „Маркетинг, туризъм и туристическа политика”. Татяна Крикорян отчете 13 593 реализирани нощувки за миналата година. Регистрираната средна заетост е по-ниска с 5 % в сравнение с 2014 г.  и тази тенденция е свързана с отлив на отбори, които преди са се настанявали тук, а сега са се ориентирали към друга бази в страната. Общинското предприятие „Строителство, ремонти и озеленяване” е работило по 66 обекта миналата година и е реализирало дейности по благоустрояване. Стефка Ярловска – управител на „Мальовица” ЕООД информира, че в предприятието работят 12 човека. От тях 50 % са трудоустроени, с намалена работоспособност. Фирмата е на самоиздръжка и работи на ишлеме. Заявките за нашия пазар са малко и се разчита предимно на външни фирми. Основната дейност на „Самоков консулт” е свързана със строителен надзор. Дружеството работи на лицензионен режим, който изтича тази година. За 2015 г. е постигнат положителен финансов резултат в размер на 649 лв. В  активите на „Спортни имоти и прояви” влизат зала „Арена” – Самоков, ледената пързалка, мотополигон „Ридо” и останалите по-големи спортни обекти в общината. Управителят Красимир Димитров набеляза някои важни аспекти от дейността през изминалата година. Радващ факт е увеличеният брой абонати на ВиК „Чамкория 2006”. Все още обаче има доста неотложни неща за разрешаване и едно от тях е неизясненият статут на пречиствателната станция в село Белчин. Колкото по-бързо премине тя към ВиК дружеството и учредената асоциация, толкова по-добре с оглед намаляването на разходите по поддръжката и експлоатация. В курорта Боровец има седем пречиствателни станции с капацитет 3-4 хил. легла. Финална точка на обсъжданията сложи отчетът на ГИМ-Самоков. Бюджетът на музея се формира като делегирана държавна дейност и собствени приходи. За пореден път някои от фирмите не счетоха за необходимо да изпратят свои представители при представянето на отчетите, а подобно пренебрежително отношение провокира много размисли и изводи.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close