ЗлободневноРегионалниСамоков

Община Самоков с програма срещу нерегламентираното изхвърляне на боклуци по пътя за Драгушиново

“Самоков 365”

Община Самоков изготви програма за справяне с нерегламентираното изхвърляне на отпадъци в северната част на Самоков.

В изпълнение на програмата са монтирани винили на билборда на входа на Драгушиново с телефон за подаване на сигнали. Телефонът на отдел „Екология” вече има инсталирани Viber и WhatsApp, чрез които ще могат да се получават снимки със сигнали за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци. Чрез информационните табла, Общината търси съдействие и от гражданите, за да бъдат наказвани нарушителите.

На пътя за Драгушиново, при бившия завод „Любчо Баръмов” и на обходния път на Самоков, е направено улично осветление, което да осигури видимост на терените и през нощта. Поставени са и мантинели. Друга мярка, в изпълнение на Програмата за ликвидиране на сметищата е поставяне на допълнителни камери към изграденото видеонаблюдение. Новите шест камери, които са поръчани вече на доставчика, ще бъдат монтирани до края на април. Те ще бъдат с много добри технически параметри, висока резолюция, опция за изчистване на образа за разпознаване на лица и номера на автомобили и възможност за нощно виждане. Свързаността им към мобилна връзка и техническите им възможности ще позволяват камерите да подават сигнал в реално време към полицията, ако в охраняваната зона се регистрира движение.

Друг аспект, по който се работи, е ангажирането на хората с каруци от Седми квартал, чиято дейност е основно свързана с извозване на отпадък, да го депонират в Регионалния център за управление на отпадъците. Голяма част от нерегламентирано изхвърления отпадък е от тях. Именно за това бе важно, тези хора да се стимулират да извозват до депото. В началото на миналата седмица, кметът Георгиев проведе разговор с тях, като пое ангажимент да бъдат стимулирани за всяка каруца, депонирана на Регионалния център. В резултат на този разговор, по списък, който се прави в Регионалното депо, за десет дни са депонирани 45 каруци отпадък.

Тази година Програмата за пролетно почистване, която Общината прави всяка година, ще започне от 1-ви април. На срещата, на която присъстваха и общински съветници, бе уточнено, че и жителите на Седми  квартал ще се включат с почистване на териториите около ромската махала. Целта е, чрез съвкупност от мерки и действия да се реши проблема. Като част от Програмата е и реализиране на проект за изграждане на алея и зони за отдих покрай стената на река Искър от моста при Държавно горско стопанство до село Злокучане.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close