Слайд категория

Областен управител = неизвестното с много лица

ob sofiaoblКогато Делян Пеевски беше гласуван от Народното събрание за шеф на ДАНС, това отрищи гражданското възмущение и гняв. Хиляди хора излязоха да протестират. И Това не спира вече втора седмица.

Правителството е в паника и се чуди как да се измъкне от глупостта, в която само се вкара под претекста, че ако не гласуват това решение, кабинетът пада. Така или иначе кабинетът се разресе жестоко – веднъж от гражданското общество и втори път от собствените привърженици на БСП, които рязко се разграничиха от коалиционната политика на Сергей Станишев.

Да си дойдем на думата за областните управители. БСП обещало на ДПС 9 областни управители – тежките преговори вкараха допълнително напрежение в някои райони на страната. Благоевград и Пловдив въстанаха срещу назначенията на Муса Палев и на Венцислав Каймаканов.

София област остана в сянката на неизвестността. Доста дълго време се говореше, че София област ще бъде дадена на Емил Иванов – бившият областен управител по време на Тройната коалиция. Неговата личност е достатъчно противоречива, че да предизвиква гръмко недоволство. Ако ДПС надделее и Иванов стана областен, това значи, че Самоков ще изстреля втори депутат в 42-рото НС – Александър Методиев, който донесе на ДПС 3278 гласа в областта.

С оглед на ситуацията в този момент обаче назначенията още не са направени. И е съвсем логично да не се дразни народът, който и без това реагира остро и вече припознава в лицето на БСП партията на Лютви Местан.

За да се задържи кабинетът „Орешарски“ обаче, не трябва да забравяме, че има поети ангажименти и към Атака. Волен Сидеров сам сложи главата си на ешафода, като едновременно крещи срещу ДПС, а в Пленарна зала осигурява необходимия кворум за провеждане на заседанията. Неадекватното му поведение беше заклеймено от много от неговите подръжници, а протестиращите направо го задраскаха като елемент от действителността.

Запознати твърдят, че Самоков е един от градовете, който активно взема участие в платените протести. Срещу скромните 50 лева отиваш да повикаш малко и готово – осигуряваш бюджета за седмицата. На всичкото отгоре тайната в малкия град е като подозрителната жена, т.е. не може да остане дълго скрита. Особено когато „протестиращите“ се хвалят пред познати. Интересен случай имахме и в нашата редакция, когато получихме предложение за участие в платен протест срещу 50 лева на глава. Интересното в случая се оказа, че ни офертират за партия, която не е парламентарно представена.

На всичкото отгоре наши момчета бяха засечени от камера на национална телевизия. Репортерката беше добре осведомена за тях, защото спомена на няколко пъти за „здравите момчета от Самоков“.

По едно време из града се заговори усилено, че начело на областта ни ще застанат ДПС като областен управител и Атака като заместник-областен управител. Представете си колко е дълбоко различието в посланията на тези две партии. Те са двата полюса, на които е построена българската политическа система, със свои избиратели, свои приоритети и глас, разпознаваем сред хората.

И изведнъж тази диаметрално различна система влиза в коалиция „в името на България“. А сега кога народът е раздразнен до максимум, явно ще се запази затишие. Но нека не хвърляме боб – ще поживеем, ще видим.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close