Седмицата

Облагородяват „Самоково” по сигнали на граждани

Samokovo

Анелия Балабанова

„Самоково” – най-големият жилищен квартал в града, има доста проблеми за разрешаване. Част от тях са свързани с благоустройствените дейности и бяха обект на проведена наскоро обществена поръчка за избор на изпълнител. Процедурата включва строително-монтажни работи и благоустройство, както и вертикална планировка около блоковете 24, 28, 41 и 42 в кв. „Самоково“. Този ремонт е провокиран от сигнали и жалби от граждани, живеещи в тази част на квартала, които се оплакват от лошите условия и безобразното състояние на околоблоковите апространства.

Комисия със специалисти от Общината направи оглед на място и набеляза мероприятията, които трябва да бъдат извършени. Заявления за участие са подали две фирми – „Лобутов МЛ” ЕООД и „Колхида” ЕООД. Оформени са две позиции, всяка до 100 хил. лв., като едната предвижда изграждане на улица, а другата позиция – благоустрояване и вертикална планировка.

Предвижда се паралелно да бъдат извършени и дейности по асфалтиране на паркоместа, които са предмет на процедурата по обществена поръчка за асфалтиране. Комисия с председател инж. Евелина Перфанова отвори и разгледа представените документи и допусна участниците до втория етап, когато са на ход ценовите предложения.

Доста по-голям интерес има към процедурата, касаеща изготвянето на подробен план и идейни проекти за изграждането и реконструкцията на ВиК мрежата и съоръженията на  селата Говедарци, Маджаре, Мала Църква и Бели Искър, както и изграждането на пречиствателна станция. Мераклиите са петима – „Реко инженеринг“, „Стройекспрес инженеринг“, „Акуариус 3 консулт“, „Савекс“ и консорциум „Аква том – Бора“. Спечелилият поръчката трябва цялостно да обследва ВиК мрежата, като направи прединвестиционно проучване за съществуващите мрежи, оцени състоянието им и възможностите за тяхното използване. Скоро се очаква развръзка и по този казус.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close