ЗлободневноРегионалниСамоков

Няма яснота как и от кога ще работят детските градини в Самоков

Анна Манова

Все още няма яснота как и от кога ще работят детските градини в Община Самоков. В момента учителите и непедагогическият персонал използват платените си отпуски. Това касае общо 168 души – 84 педагози, 83 и ½ непедагогически персонал / има лице на 4 часа/ и 6 медицински сестри.

От началото на май обаче на голяма част от непедагогическия персонал ще се наложи да излезе в неплатен отпуск до края на извънредното положение.

„В ситуацията на извънредно положение дните в училищата и детските градини са обявени за неприсъствени. Анексът на министър Ананиев казва, че когато дните са обявени за неучебни, тогава имат право на служебен отпуск и не са задължени съответно да използват платен или неплатен такъв. Когато има неучебни дни се счита за служебен отпуск, а сега няма заповед, че дните са неучебни”, подчерта зам.- кметът Сия Шехтанова.

Тя допълни, че все още няма яснота за дейността на детските градини, но би било добре да започнат да работят, защото повечето от родителите са използвали своите отпуски също. Има вариант да се преструктурира работата през летните месеци, но това е само ако се отмени извънредното положение и се възвърне обичайният ритъм на работа.

„Нямаме яснота за дейността на детските градини след 13 май. Чакаме решенията на Министерство на образованието и Министерство на здравеопазването. Това ще се случи най-вероятно следващата седмица. Ако бъде прекратено извънредното положение и дейността бъде възобновена има вариант градините да останат отворени през летните месеци. Но това ще бъде решено според ситуацията и със заповед от страна на кмета”, каза гл. експерт „Образование, младежки дейности и спорт” Снежана Дамянова.

Притеснение има и от страна на директорите на детски градини в общината както по отношение на възобновяването на дейността, така и за неплатените отпуските на непедагогическия персонал, които се изчерпват в края на април. Голяма част от тях са в готовност да работят дигитално с децата в предучилищните групи, защото имат подготовка, дигитални устройства и интерактивни дъски. За някои от директорите обаче, това не е най-добрият вариант – малки деца да прекарват много часове пред компютрите.

Съвсем друг е въпросът доколко родителите ще пуснат децата си на детска градина след края на извънредното положение. В много от групите броят на децата надхвърля 25. И няма как да се гарантира спазване на дистанция между тях.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close