Култура

Носителят на наградата „Захари Зограф”- Захари Каменов с изложба акварели в галерия „Масларски”

Анелия Балабанова

Втора самостоятелна изложба в рамките на няколко месеца подреди художникът Захари Каменов. Място на събитието отново беше галерия „Масларски” в Самоков. За разлика от предишния път през есента сега художникът показа малко познати свои творби. „Повечето от нещата, които виждате са акварели от 80-те години. Стояха много дълго – повече от 30 години в шкафа и реших да ги покажа. За първи път стават достояние на широката публика. Една част от картините – около 6 на брой са нови. Беше изключително любопитно за мен да ги видя в експозиция” – сподели художникът, който е и тазгодишния носител на Националната награда „Захари Зограф”. Определи като голяма радост и уважение от страна на колегите му присъденото отличие. „В гилдията не е толкова лесно да бъдеш признат. Радвам се, че през тази традиция се запази и е все още жива” – коментира творецът. Разказа, че наградената творба е част от експозиция-живопис, правена през последните две години. „В този смисъл е и най-новото, което ще покажа” – поясни още Захари Каменов в навечерието на традиционното културно събитие.

Името му е добре познато за самоковските любители на изобразителното изкуство. „Познавам Самоков от преди повече от 35 години, защото съм работил в Графичната база. Това беше в началото на 80-те години, когато имаше много повече архитектура. Сега имам усещането, че този възрожденски дух на Самоков постепенно се загубва. Моето виждане е, че трябва да има по-мащабна концепция на Общината за съхраняване паметниците на културата. Не знам точно какъв е реда, за да се постигне. И днес за мен Самоков си остава една емоция, защото съм свързан с града и то от преди много години. От тук ми тръгна пътя” – признава художникът.

„Имам наблюдения върху творчеството на Захари Каменов през всичките тези години – около 40. Това е един от художниците, към които имам специално отношение. През ноември миналата година показахме негови картини – живопис. Сега той получи и наградата „Захари Зограф”. Така се роди идеята за една акварелна изложба, предшестваща връчването на наградата” – споделя Иво Масларски – собственик на галерия „Масларски”, с когото ги свързва дългогодишно приятелство.

Това, което галеристът И. Масларски откроява в творчеството на Захари Каменов е неговата експресивност и сетивност. Съчетано с голямото майсторство води вече до резултатите, които той без да парадира постига като автор. „Има други художници, които са по-витални, по-умозрителни. От там нататък всеки си има свой път и индивидуален почерк, виждания в изкуството” – споделя Иво Масларски. Само след броени седмици създадената от него галерия ще отбележи своя 20-годишен юбилей. Преди това предстои пленер в Гърция, който ценителят на изобразителното изкуство организира всяка година с помощта на свой приятел – българин, който живее в южната ни съседка. „ Художниците, които ходят през последните две години са трима – Милко Божков, Стоян Цанев и Захари Каменов. В предишни години с нас са били Светлин Русев и Стоимен Стоилов. Основната ни база е Халкидики” – открехна вратата основният организатор на проявата, която предстои да се проведе съвсем скоро. Пленерът предшества официалното отбелязване на 20-годишния юбилей през лятото.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close