Общество

Ножът с две остриета, наречен „Брекзит“

Георги Аджиков: Последици от референдума ще има, но все още не могат да се правят прогнози

Демира Аджикова

13595373_1254701357894861_1211965758_nЕдно от най-актуалните събития, вълнуващи целия свят напоследък е излизането на една велика сила от Европейския Съюз. Дали е за добро или за лошо все още никой не може да каже, но със сигурност това ще окаже огромно влияние върху целия Съюз и върху световната икономика. Дали това беше прибързано решение или добре обмислен стратегически подход от страна на англичаните също е въпрос на гледна точка, но последиците от случилото се тепърва ще стават ясни. Безспорен факт обаче е, че от взетото решение зависи бъдещето не само на Обединеното кралство, но и на обединена Европа. По този начин ще се наруши установеният баланс на силите в ЕС. Това едва ли ще доведе до нова търговска война, но при всички случаи ще навреди на търговията между Великобритания и ЕС. Икономическият растеж във Великобритания най-вероятно ще се забиви. И тъй като Великобритания е петата най-голяма икономика в света, това няма да остане без последици и за глобалната икономика, а с това и за България.
Като член на Европейския Съюз и като страна тясно свързана с Великобритания, България също ще понесе своите последици от случилото се. За никого не е тайна, че голяма част от населението ни живее и работи на острова. За никого не е тайна, че нашите връстници отиват да учат там, с цел по-добра реализация. Но какво ще се случи сега? Най-вероятно за десетките хиляди българи с неясен статут, правото на влизане в страна, пребиваване, обучение и правене на бизнес ще се определи с нова система, включваща визи и нови документи , изискващи доказване на доходи и т.н. Негативни ефекти ще има и за българското стопанство и за външната ни търговия.
Какви са настроенията в страната в момента и какво точно предстои да се случи ще ни разкаже един млад българин, един самоковец, живеещ и работещ на острова. Един българин, който се чувства неоценен в собствената си държава, гонен от тенис кортовете в родния си град, но успял да се пребори с трудностите, които живота му поднася.
Георги Аджиков, успял да извоюва правото да бъде уважаван, заради това, което може и в момента да бъде част от треньорския екип на най-добрия играч в света на тенис на двойки Дж. Мъри.

Здравей Георги, от колко време вече работиш и живееш във Великобритания?

Във Великобритания живея вече 3 години. Заминах с цел да уча и да се реализирам в сферата на тениса, тъй като в собствената ми страна не ми беше позволено да покажа какво мога и да получа поле за изява. Като всяко начало и това не беше никак лесно, но когато преследваш мечтите си нищо и никой не може да те спре.

Какъв е животът и реализацията в и извън България?

В България е трудно да се реализират младите хора, защото никой не те оценява по възможности. Никой не гледа какво можеш, а всеки гледа да те обезкуражи. Тъжно, но това е самата истина.

Каква е причината да избереш чужбина и до какво води този избор?

Причината е, че съм професионален треньор по тенис, постоянно пътувам и се срещам с хора от различни националности. И за никого не е тайна, че в чужбина нещата стават по- лесно. Разбира се, този избор има и своите последици. Далеч си от семейството и близките ти хора, но когато виждаш, че те се гордеят с това, което правиш всяко усилие и лишение си струва.

Как се чувства един българин във Великобритания и наистина ли тревата от другата страна е по-зелена?

Един българин във Великобритания се чувства гражданин на света. Нямаш определени граници и можеш да постигнеш всичко, стига да имаш воля и хъс, за да се справиш.
Наскоро Великобритания изживя една от най-дълбоките кризи в съвременната си история. Референдумът „Брекзит“ показа, че 52% от населението на Острова предпочита да е извън ЕС. До какво ще доведе това и какви са нагласите на англичаните в момента?
Последствия от „Брекзит“ ще има за всички, както за Европа, така и за Англия. Голяма част от работещото население и образованите англичани не одобряват решението за излизането от Европа. Още е много рано да се каже какво ще се случи, но за момента в социалния живот няма напрежение. Трудно е да се даде конкретен отговор, защото те самите не са наясно какво ще правят за вбъдеще, но света е отворен и върви само напред.

Какви са последиците за българите, живеещи там?
За сега нищо не се е променило. Хората живеят и работят по същия начин. Няма разделение на европейци и неевропейци. Последици със сигурност ще има, но все още не могат да се правят каквито и да е прогнози и предположения.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close