Общество

Ножарят Славчо Змияров с нова страст в работата си – пищовите

Показа свои неща в Жеравна и Хисаря

Анелия Балабанова

zmiyarov-640x1138Българското ще пребъде. Всяка година събори на различни места в страната се превръщат в притегателно място за хора от близо и далеч, попаднали в плен на магията, наречена български фолклор. В съчетание със занаятите, места като Копривщица, Рожен и Жеравна придобиват завидна известност, излизаща извън пределите на страната. За първи път представители на национални и патриотични движения и организации от цялата страна се събраха в местността „Дюлите” край Хисаря, за да си спомнят и почетат хайдут Генчо.  На тридневния фолклорен събор дрес кодът за облекло беше народната носия, а сред присъстващите беше и самоковският майстор-ножар Славчо Змияров. „Всичко се оказа на ниво. Радвам се, че имаше голям интерес към моите неща” – разказа занаятчията, споделяйки мнението и на други свои колеги, че масовите предпочитания са към по-евтините неща, които нямат кой знае каква стойност.

Според легендата, разказана от баба Мита Тоскова, хайдут Генчо бяга от родното си село Хисар Кюселери /днешното Момина баня/ на 12 години, след като убива едно турско дете при сбиване. Връща се в родния край след години начело на хайдушка чета и като закрилник на българското население в района. Загива в битка с башибозука, предаден от вуйчо си, допълва баба Мита. Импровизираната сцена на открито се превърна в поле за изява на
танцови и музикални състави. Различни солови изпълнители демонстрираха своите талант и умения. Една от най-любопитните изяви е участието на японката Сатоми, която живее в село Каравелово и качвайки се на сцената изпя на чист български език песните “Я кажи ми, облаче ле, бяло” и “Македонско девойче”. Не всеки може да стане част от това вълнуващо преживяване, което те пренася в един друг свят, на едно друго място.

Майсторът-ножар Славчо Змияров беше там по покана на организаторите на събора – сдружение “Хайдути” с председател Анко Лаловски и Гайдарският състав “Петко войвода” с ръководител Иван Балабанов. Новината около самоковския занаятчия е, че вече изработва и пищови. Пролетта е бил на оръжейно изложение в Пловдив, от което сподели своите добри впечатления. Негово оръжие, ръчна изработка със сребърна инкрустация е откупено като подарък за президента на Ирак от сънародник.  През годините Змияров е успял да изгради свой собствен стил и име, а доказателство за това са хората, които се обръщат към него и разпознават работите му. За четвърта година той показва свои неща на фестивала в Жеравна, на който участниците се избират с конкурс.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close