ОбществоРегионални

Нов протест и обещания от АПИ за ремонт на пътя Боровец-Радуил

Анелия Балабанова

Жителите на Радуил се вдигнаха на пореден протест заради състоянието на пътя, свързващ селото с курорта Боровец. Много от хората работят там и са принудени ежедневно да преминават въпросния участък от II – 82, молейки се да стигнат благополучно. Последното масово недоволство, което блокира движението беше на 9-ти септември. Тогава от Агенция „Пътна инфраструктура” обещаха да се вземат мерки и като първа стъпка се начертае осева линия и изчистят канавките. Месец по-късно не се е случило нищо ново под слънцето, което породи нова вълна от недоволство сред потърпевшите.

Своеобразен парадокс е, че едната част от участъка – от Самоков до Боровец вече беше ремонтиран за сумата от 4.5 млн. лв. По думите на живеещите в Радуил и Марица много по-спешен и наложащ е този  от Боровец до Радуил. Визира се периметър от 7-8 километра, осеян с дупки, свлачища и липсващи мантинели. Има цели пропаднали участъци от пътя и се преминава единствено еднопосочно. Най-опасното място е първото спускане на разклона за Шумнатица от дъждовете през пролетта. „Преди 50-60 години този път са го правили нашите бащи и дядовци на ръка, а ние не можем да го поддържаме. Поне от 10-12 години той не е ремонтиран основно. Имало е само частични  изкърпвания около рали „България” – споделиха едни от най-активните на протеста Борислав Борисов и Никола Угринов. На общоселско събрание жителите на Радуил са им дали толеранс от един месец, в който да бъдат предприети мерки. Събрани са и 600 подписа с настояване да бъдат предприети ремонтни дейности. „Много сме зависими от този път” – категорични са те. Това породи пореден протест, който се проведе в центъра на Радуил. Вероятно няма да бъде и последният ако не се вземат адекватни мерки. Песента на Слави Трифонов „Няма такава държава” постави неговото символично начало. Заявка, че няма да има отказване и борбата продължава беше следващата песен  – „Боят настана”. Насред центъра на селото се изви кръшно хоро, символ на несломимия български дух.

Като реакция на гласността, която се даде по темата, дойде и официалната позиция, публикувана в сайта на Агенция „Пътна инфраструктура”. В нея се казва, че в момента се подготвят проектите за укрепване на участъка от път II-82 Радуил – Боровец, в които са констатирани пропадания на пътното платно. Извършени са геоложки проучвания, за да се установят причините за компрометирането на отсечката. Въз основа на направените анализи от експертите се подготвят проекти за всяко едно от констатираните пропадания. След като те бъдат готови ще се възложи изпълнението на необходимите строителни дейности. Част от тях, в зависимост от метеорологичните условия, ще се реализират тази година, а за тези, за които е нужно повече време работата ще продъли и през 2019 г. По първоначални оценки за ремонта на отсечката между Радуил и Боровец /от 18-ти до 28-ми километър/ индикативно ще са необходими около 1,2 млн. лв. с ДДС.

В изявлението се коментира още, че участъкът е сигнализиран с пътни знаци, указващи намаляване на габарита и ограничаване на скоростта до 30 и 40 км/ч. Взети са всички мерки за обезопасяване на пътя и повишаване безопасността на движение като са поставени бетонни прегради, бализи, сигнални ленти с успоредни бели и червени ивици. За допълнителното обезопасяване има и физически препятствия от фрезован материал. „През миналата година над 540 хил. лв. са вложени в път II-82 Боровец – Радуил – Костенец. Пътят е изкърпен и е с подобрено отводняване. За повишаване безопасността на движение са подменени старите обезопасителни системи, които са били повредени от пътни инциденти. През август т. г. завърши превантивният ремонт на близо 7 километра от пътя II-82 Боровец – Самоков, който стартира през пролетта. Инвестицията е близо 4,5 млн. лв. с ДДС. Обновена е пътната настилка, подобрено е отводняването, положена е хоризонтална маркировка. В участъка са възстановени и липсващите или повредени пътни знаци и са монтирани нови ограничителни системи” – казват още от Агенция „Пътна инфраструктура“ с апел към шофьорите да карат с повишено внимание и съобразена скорост, спазвайки стриктно пътната сигнализация в участъка от път II-82.

Хората не вярват дадените обещания в скоро време да станат реалност.  Въпреки това не губят надежда, че все пак слънцето ще изгрее. По подобие на другия проблемен и силно компрометиран пътен участък в района – Самоков – Дупница. Дано това не се случи твърде късно и послужи като оправдание за поредния възникнал инцидент.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close