Регионални

Нов кладенец – или къде “потъват” народните пари?

Благовест Коларов

13933015_10207361420174817_1087558987_nПреди три дни посред нощ, гледах сесията на ОБС-Самоков. Права е съветник Светлана Атанасова за вопиюща некадърност на проектантите, определили поливането на зелените площи  в непосредствена близост до р.Искър да става с вода от водопроводната мрежа на града. Това и едно дете би оценило като глупост. Колко ли още съществени пропуски има, след като за такава елементарна нужда се постъпва така? Но мен ме озадачи и друго.

 

Как за един кладенец могат да бъдат похарчени 20 000 лв? Аз имам някакъв опит в това, защото откакто се помня в нашия двор има кладенец. Още от турско. Преди няколко години с копаенето на новия канал на улицата пред нас, кладенецът пресъхна. Тогава се наложи да изхвърлим каменната зидария, която беше 2.5 метра и да слезем още 2 метра надолу. Това беше извършено на ръка от двама работника по най- примитивния начин. Целият масраф с копаенето, изчистването на старата суха зидария от камъни, закупуването на 6 бр.  циментови тръби с диаметър около метър, спускането на тръбите в дупката с багер и затрупването с пръст ми излезе под 1200 лв. Около тръбите има едри камъни за дренаж и така водата се събира към 2 куб.метра на денонощие.

 

За кладенеца до р. Искър сумата не може да бъде повече от 2-3 хил.лева! Как е направена тази калкулация за 20 000лв.? Ясно, че това е кладенец, в който ще “потънат” тези пари от нашия джоб. Каква е моята сметка? На 3-3.5 метра от нивото на терена е водата на реката. Ако се издълбае с багер още 7 метра, това означава 7 тръби по 1 метър да са постоянно под вода. С камъните като дренаж наоколо това прави по 1.5 кубика за тръба. Това за 7 бр. тръби прави над 10 кубика вода, която никога няма да спадне, защото е под нивото на реката. Това е напълно достатъчно за поливане на зелените площи. Ако се закупят и 3 водни помпи по 300 лв. може денонощно да се напоява. Цената на една тръба с отвори наоколо ф100 см. струва около 60 лв. Не си спомням точно, но е някъде там. Или 10 бр. тръби струват към 600 лв. Да ги сложим 1000 лв. Работата на багера да изкопае дупката е не повече от половин ден. След това се спускат тръбите, нахвърлят се камъните наоколо и се затрупва с пръст. Това е всичко. Това е работа за един ден. Или заедно с 3-те помпи и ПВЦ тръби под земята цифрата не трябва да надхвърли 3 хил.лева!

 

Аз предлагам да се организира търг за подизпълнител, за да не бъдат хвърлени толкова пари за тая глупост. Глупост, защото реката е на една “крачка” и още нещо. Има езеро, което сигурно ще се пълни със стотици кубици вода от р.Искър. Ако се слагат някакви химикали в нея, за да не стане жабурняк за 3-4 дни е друг въпрос. Но химикалите после ще отиват пак в реката. Така че трябва да се внимава какво се слага! Ето това е нагледен пример как се прахосват народни пари. Впрочем с изключение на Светлана Атанасова, инж. Петър Георгиев, Васил Зашкев, д.р Панев и още един съветник нямаше никаква активност от другите народни избраници.  Така за съжаление е на всяка сесия!

 

С чувство на неудовлетвореност и съмнения за ограбване – Благовест Коларов.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close