ОбществоРегионални

Нов електромобил ще подпомага грижата за възрастните хора и лицата с увреждания в Самоков

Самоков 365

Днес бе доставен електромобил, закупен с финансовата подкрепа на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси. Той е предназначен да обезпечи изпълнението на  проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания”.

С проведената обществена поръчка беше избран доставчикът на електромобил за обезпечаване на изградения модел за патронажни грижи на хората в неравностойно положение. Договорът за финансиране по проекта, спечелен от общината бе сключен през май, като чрез дейностите се осигуряват почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги в домовете на хората с увреждания, възрастните хора, включително с хронични заболявания и трайни увреждания с цел подобряване качеството на живот. Общият брой на потребителите е 131 лица. За изпълнение на дейностите има назначен екип, който включва 26 медицински сестри, един рехабилитатор, двама социални работници и един психолог.

Назначените 26 медицински сестри от месец август  вече работят по предвидените в проекта дейности, като  посещават потребителите в домовете им, проследяват общото здравословно състояние, измерване на кръвно налягане, пулс, тегло и кръвна захар; правене на превръзки, съдействие и подкрепа пред лични лекари и др. Назначен е и рехабилитатор, който помага на лежащо болни или трудно подвижни хора да се раздвижват. Основно потребителите на проекта са самотноживеещи лица с увреждания, лица с хронични заболявания и такива преминали болнично лечение в интензивен кардиологичен, неврологичен сектор, преживяли инсулт и тежки травматологични операции, имащи затруднения в самообслужването.

За закупения и доставения днес автомобил, по проекта се предвижда и назначаването на шофьор, като по този начин ще се улесни придвижването на медицинските специалисти на адресите на бенефициентите. По тази причина бе обявена обществена поръчка за електромобил със зададени технически параметри и оборудване. Поръчката спечели „Омникар Ауто” ООД, с предложената цена от 41 662 лв.  Дейността ще продължи до август 2020 г. Общата  стойност на проекта е 362 141,60 лв.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close