Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Новият парк да се нарича „Крайискърец“

Христо Христов

При откриването на новия парк /всъщност официално откриване нямаше/ бе споменато, че може да се обяви конкурс за име на парка. Сега съществуващото название „Крайречна зона“ е работно – надявам се. Не знам дали вече има предложения за име на парка и макар че съм сигурен, че официалните лица в общината няма да обърнат внимание на предложението ми, като дошло от скромна и незначителна личност, все пак да си кажа какво мисля.

Не е излишна в случая и малка история. В началото на 60-те години на миналия век там, където сега е входът на парка – откъм североизток, при светофарите, бе изградено доколкото си спомням на бригадирски начала, езеро т.н. Синьото око. По онова време кмет на Самоков бе Методи Лалов – инициативен, енергичен човек, макар да предприемаше и някои странни начинания. Пак по това време бе осъзната нуждата от подобен парк и бе поставено неговото начало.

Сега обаче, имайки предвид различни исторически, фолклорни и местни понятийни традиции, разсъждавайки съвсем отговорно, в чисто самоковски дух, като истински кореняк самоковец, предлагам новият парк да се нарича „Крайискърец“!

Целият район между двата моста, а и по-нагоре, откъм източната страна на Искъра – към старата част на града ни, винаги се е наричал Крайискъро, а живеещите там – крайискърци. Дори улицата се е наричала „Крайискърска“. От този район е и големият самоковски художник Христо Йончев – Крискарец, който точно от името на родната си махала –т.е. като крайискърец, е създал псевдонима си – Крискарец. Голям любител на родния си град и на Рила, той е оставил името си на Йончевото езеро в Мальовишкия дял на планината.

Ако на някого звучи като евентуално бъдещо име на парка „Крискарец“, нека да бъде така. Името може дори да се напише и на подходяща морена в парка. Но все пак мисля, че „Крайискърец“  като име е по-добро. Чисто самоковско, оригинално, традиционно, гордо!

Както аз, въпреки скромността си, се гордея, че съм гробищарец, т.е. от друга емблематична махала на Самоков – Гробищаро!

Идеята ми бе подсказана и обсъдена с приятели и приета в голяма степен почти единодушно!

Tags

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close